Sud BiH
0

Nešković i Ilić se izjasnili da nisu krivi za ratne zločine

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji Dragan Nešković i Zoran Ilić izjasnili su se danas pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH da nisu krivi.

Sud BiH potvrdio je 20. septembra ove godine optužnicu koja u predmetu "Dragan Nešković i drugi" tereti Dragana Neškovića i Zorana Ilića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su Nešković i Ilić kao pripadnici Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUPRS-a 12. i 13. jula 1995. u naselju Budak, blizu Potočara, naoružani automatskim puškama učestvovali u pretresu kuća Bošnjaka radi okupljanja bošnjačkog stanovništva i sprovođenja u UN-ovu bazu u Potočarima.

U optužnici se navodi da su Nešković i Ilić 13. i 14. jula 1995. s drugim pripadnicima Centra za obuku Jahorina duž ceste Kravica - Konjević-Polje zarobljavali muškarce Bošnjake, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu “Kravica”, gdje su pogubljeni.

Nešković je navodno naredio dvojici njemu poznatih pripadnika tog centra da ubiju dva zarobljena Bošnjaka, što su oni i učinili. Ilić je navodno pojedinačnim ispaljivanjem metaka iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika obavljao “ovjeravanje” da li ima preživjelih.

Zoran Ilić je 17. jula 1995., navodno, u mjestu Jelah po prijekom postupku pogubio zarobljenog Bošnjaka, saopćeno je iz Suda BiH.