"Nezavisne novine"
0

Nesklad u primanjima zaposlenih

SRNA
Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Ministri, zamjenici i rukovodeći državni službenici iz Federacije BiH, koji rade u institucijama BiH, ovog mjeseca primiće veće plate, dok će zaposleni sa manjim primanjima dobiti manje iznose.

Razlog za ovakav nesklad je odluka Ministarstva finansija i trezora BiH, koja je donesena 29. septembra, a da se o njoj nije izjašnjavalo Vijeće ministara BiH, niti je objavljena u "Službenim novinama BiH", pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović smatra da će odluka o načinu utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa i poreza za zaposlene u institucijama BiH spriječiti diskriminaciju, a ne proizvesti nesklad.

"Nije logično da zaposlenici i funkcioneri iz Republike Srpske imaju veće plate od kolega iz FBiH samo zato što se porezi obračunavaju prema mjestu boravišta. Nama su državni revizori naredili da ispravimo tu diskriminaciju te da se za isti posao i istu stručnu spremu daje ista plata. Na kraju, to garantuje i Zakon o platama u institucijama BiH", rekao je Kasumović i naveo da njegov kolega iz RS, koji je na funkciji zamjenika ministra, ima 400 KM veću platu od njega. 

On tvrdi da ovaj problem postoji godinama, jer je različita poreska politika koja je u nadležnosti entiteta. 

"Nije u redu da za zaposlene iz RS doprinose plaća poslodavac, odnosno država, a zaposlenima iz FBiH odbija se od njihovih plata. Tačno je da su to entitetski zakoni tako regulisali, ali imamo i Zakon o platama u institucijama BiH koji zabranjuje ovakvu diskriminaciju", rekao je Kasumović.

Milenko Šego, glavni državni revizor, istakao da je isti problem u svim institucijama BiH, pa i u Kancelariji za reviziju BiH, jer revizor sa istim opisom poslova iz RS prima veću platu od kolege iz FBiH. 
Ovim izmjenama najviše će biti oštećeni zaposleni sa manjim platama, posebno vojnici, pa se pretpostavlja da će 3.713 pripadnika Oružanih snaga BiH ovog mjeseca primiti manje plate za 80 KM, dok će s druge strane, u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog novog obračuna plata mjesečna izdvajanja biti povećana za 30.000 KM, odnosno 360.000 KM godišnje.