BiH
0

Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla: Naš rad možemo daleko unaprijediti, ali nam je potreban novac

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli uskoro će biti zaposleno blizu 15 mladih ljekara koji se trenutno nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Ovo omogućava Program zapošljavanja mladih kadrova u javnim zdravstvenim ustanovama u TK kojeg implementira Zavod zdravstvenog osiguranja TK uz potporu resornog ministarstva.

Cilj ovog projekta je zaustaviti trend odlaska ljekara iz Bosne i Hercegovine, a koji je osjetan i na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Inače, u proteklih godinu dana tuzlanski UKC je napustilo 12 medicinskih radnika, od kojih dva ljekara, koji su priliku za zaposlenje dobili izvan granica naše zemlje.

"Uzmemo li u obzir da naša ustanova upošljava oko 2.500 osoba, odlazak njih nekoliko ne ugrožava naš proces rada. S druge strane, kada je u pitanju zapošljavanje dodatnog broja ljekara, UKC u Tuzli se prijavio na konkurs i aplicirat ćemo za 10 do 15 ljekara što je odlična prilika uzmemo li u obzir činjenicu da nama po stistematizaciji nedostaje ljekara", kazao je u razgovoru za Klix.ba direktor UKC-a u Tuzli Nešad Hotić.

Ljekari će biti angažovani na šest mjeseci, uz mogućnost produženja ugovora. Za svakog doktora mjesečno će, putem projekta, biti izdvojeno po 980 KM, a svi oni koji dobiju zaposlenje proći će medicinske procedure i specijalizacije, kako bi u budućnosti bili spremni zamijeniti svoje starije kolege.

"Mi moramo povesti računa o našem kadru jer najveći broj uposlenih ljekara u UKC-u će u narednih pet do šest godina otići u penziju. Sad moramo misliti nekoliko godina unaprijed, odnosno o tome šta će se desiti kada oni odu. To znači da smo mi prekjučer trebali zaposliti 40 ljekara koji će steći znanje za pet do šest godina", dodaje Hotić.

Prošla godina završena sa gubitkom od 150.000 KM

Unazad dvije godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi zaustavljen je trend povećanja dugovanja. Hotić kaže da je tuzlanski UKC 2015. godinu završio sa gubitkom od oko 150.000 KM, napominjući postojanje akumuliranog deficita u iznosu većem od 40 miliona KM.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Mi smo ustanova koja nastoji da poboljša svoje poslovanje koje ja gledam iz dva pravca. Naša osnovna društvena obaveza je da pružimo zdravstvenu uslugu svim korisnicima zdravstvenih usluga, bili oni osigurani ili ne, a što i radimo. S druge strane, kada se gleda taj finansijski dio priče, uvijek se govori o tome da je neko u gubitku, a niko ne govori o onome šta zdravstvene ustanove potražuju od ljudi, odnosno institucija koje njima duguju", ističe Hotić.

Uporedo sa borbom u finansijskom segmentu povećan je broj usluga koje tuzlanski UKC nudi, a veliki napredak u prošloj godini ostvaren je i u transplantacijskoj medicini.

"U prošloj godini smo se definitivno etablirali u novoj proceduri endovaskularnog rješavanja aneurizmi moždanog stabla. U protekloj godini uradili smo više od 120 procedura koje se do 2014. nisu radile u našoj ustanovi, a sporadično su obavljane u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu", naglašava Hotić.

Također, medicinski tim usvojio je i nekoliko drugih procedura koje se odnose na interventnu radiologiju, a riječ je o embolizaciji mioma maternice, endoskopskoj proceduri iz oblasti dječije hirurgije, ali i uvođenju novih načina korenografija preko radijalne arterije.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Tu su i nove procedure u Klinici za dječije bolesti iz oblasti neonatologije. Već sad u planu imamo pokretanje novih procedura o kojima ćemo govoriti u dogledno vrijeme", kaže direktor UKC-a u Tuzli.

Transplantacijska medicina prioritet u narednom periodu

Kada je u pitanju transplantacijska medicina, naš sagovornik ističe da je riječ o grani medicine koja će u ovoj ustanovi u narednom periodu biti jedan od prioriteta.

Inače, u tuzlanskom UKC-u danas se izvode kadaverične transplantacije bubrega, jetre i rožnica, kao i transplantacije jetre i bubrega sa živih davalaca.

Poseban uspjeh medicinski tim ove ustanove ostvario je na polju alogene i autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze, odnosno koštane srži.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Mi smo od 2007. godine do danas uradili preko 120 alogenih i autolognih transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Danas smo dostigli nivo da ih radimo u prosjeku 20 godišnje i mislim da je to isto tako važno, s obzirom da je to nešto po čemu smo prepoznatljivi", ističe Hotić.

Iako ova ustanova raspolaže kadrom koji se može uhvatiti u koštac sa brojnim savremenim medicinskim izazovima, naš sagovornik kaže da je za postizanje nivoa na kojem se nalazi vrhunska medicina potrebno dosta više novčanih sredstava.

"Mi smo solidna bolnica koja radi solidan posao za uslove u kojima se nalazimo. Imamo još puno stvari koje treba da uradimo. Isto tako moramo znati da za bilo koju visokosofisticiranu uslugu koju pružamo mora postojati visokosofisticirana oprema. Mi želimo raditi, također možemo raditi, ali to ne zavisi od nas. U određenim stvarima koje radimo zaista smo dobri, a ono što radimo možemo daleko unaprijediti, međutim, za to nam treba novac", dodaje Hotić.

Veliko radilište

I pored loše situacije u kojoj se nalazi zdravstveni sistem u našoj zemlji, menadžment UKC-a u Tuzli ulaže određene napore kada je u pitanju stvaranje boljih uslova boravka, kako za pacijente, tako i za uposlenike ove zdravstvene ustanove.

Shodno pomenutom, u toku je realizacija nekoliko projekata. Jedan od takvih je i projekat energetske efikasnosti, vrijedan oko 1,6 miliona KM, kojim će biti zamijenjena stolarija i urađena nova fasada na objektu hirurških grana Gradina, a koji je izgrađen prije više od pet decenija.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava za koje je BiH aplicirala kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za troškove projekta Energetska efikasnost u BiH. Za realizaciju projekta nadležno je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH.

"Radovi su počeli 1. februara, a tiču se zamjene 650 prozorskih otvora, stavljanja stiropora i nove fasade. Prolazno vrijeme nam je odlično, a krajni rok za završetak radova je 31. maj. Mislim da će ovaj projekat poboljšati uslove rada, kako korisnika zdravstvenih usluga, tako i naših uposlenika", ističe Hotić i naglašava da ovo nije jedini projekat koji se trenutno realizira.

"UKC u Tuzli je u ovom trenutku jedno veliko radilište uz renoviranje i osposobljavanje novog operacionog bloka, zatim pravljenje i proširivanje intenzivne njege i novog odjeljenja onkologije i hemantologije u Klinici za dječije bolesti, ali i renoviranje dijelova klinika za interne i infektivne bolesti", nastavlja naš sagovornik i dodaje da će se krajnji rezultati projekata vidjeti za okvirno godinu i po dana.

Izgradnjom urgentnog centra do većeg kvaliteta usluga

Najveći projekat koji bi u narednom periodu trebao zaživjeti jeste izgradnja modernog urgentnog centra koji će se prostirati na oko 2.000 metara kvadratnih, a sačinjavat će ga i 300 parkirnih mjesta.

Idejno rješenje je već izrađeno, a ukupna vrijednost projekta je blizu pet miliona maraka.

Centar će raspolagati sa svom radiološkom i laboratorijskom dijagnostikom, operacionim salama, rendgen, CT i brojnim drugim aparatima.

Hotić ističe da će sve ovo pružiti novi kvalitet zdravstvene usluge, jer će pacijenti kroz kompletnu dijagnostiku prolaziti za pet do osam minuta.

Nadalje, kada je u pitanju oprema, naš sagovornik ističe da tuzanski UKC, kao i sve ostale zdravstvene ustanove u FBiH, trenutno raspolaže uglavnom zastarjelim aparatima, a neke od njih je već potrebno zamijeniti novim.

"Mi i tu moramo razmišljati unaprijed. Do kraja ljeta ćemo nabaviti dosta opreme, a tiče se, između ostalog, aparata za anesteziju, respiratora te radiloških mašina. Strateški radimo, ništa se preko noći ne može desiti. Imamo jako puno posla da bi naša ustanova ostala ono što jeste, ali i napravila korake naprijed", kaže na kraju našeg razgovora Hotić i poručuje da ulaganje u zdravstveni sistem definitivno nije trošak, nego investicija u zdravlje.