Pati od mentalnih problema
0

Nerzirović će suđenje u Virginiji čekati sa slobode

Sarajevo-x.com
Almas Nezirović
Almas Nezirović
Almas Nezirović, američki državljanin porijeklom iz BiH koji je optužen za zločine nad srpskim civilima u logoru Rabić i za imigracijske prekršaje u SAD-u suđenje u Virginiji će čekati sa slobode. Sud je donio tu odluku nakon što je ustanovljeno da Nezirović pati od zdravstvenih, preciznije mentalnih problema.

Nezirević se tereti da je tokom rata 1992. godine u logoru Rabić svojevoljno i namjerno nanosio velike patnje i povrede srpskim civilima. On je u to vrijeme bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), a po završetku rata otišao je u Sjedinjene Američke Države.

Okružni sud u Roanokeu u Virginiji, nakon saslušanja odlučio je pustiti Nezirovića da se brani sa slobode.

Kako prenose američki mediji, njegov sin Alen je posvjedočio da on pati od posttraumatskog poremećaja, te da ga prošlost proganja. Istakao je da njegov otac stalno sanja poginule prijatelje i da ga njihovo pitanje "zašto je preživio rat" neprestano proganja.

Također, Alen je na sudu kazao da njegov otac pati od hipertenzije i da je u depresiji otkako je prije nekoliko godina ostao bez posla.

Podsjetimo, u optužnici koja je nedavno podignuta protiv Nezirovića se navodi i to da je on lagao kada je podnosio zahtjev za državljanstvo, jer je naveo da nije počinio nikakav zločin izvan teritorije SAD-a.

On je na sudu kazao da se ne osjeća krivim po tačkama optužnice u vezi imigracije. Za njegovo puštanje na slobodu zatražena je kaucija od 75.000 dolara. Navodno, njegova rodbina planira dati u zalog porodičnu kući kako bi platili kauciju.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Pat Hogeboom je rekao da ako Nezirović bude osuđen za prevaru prilikom dobivanja državljanstva, vlasti će započeti proceduru deportacije, nakon što odsluži kaznu.

Michael Tarantino iz američkog imigracionog centra potvrdio je da su vlasti BiH zatražile Nezirovićevo izručenje još 2002. godine. Dodao je Istakao je da je on nekoliko mjeseci radio na tom slučaju, ali ne zna šta se kasnije desilo. Dodao je da prema zakonu američke vlasti moraju isprva potvrditi istinitost optužbi, pa tek onda donijeti odluku o izručenju svojih državljana.

Alen Nezirović na suđenju je dodao da vjeruje da njegov otac nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret, te da je tokom boravka u SAD-u radio na povezivanju ljudi iz bivše Jugoslavije, te osnovao fudbalski klub u kojem su igrali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Sudija James Turk istakao je da Nezirović ne predstavlja prijetnju, te da je slabog zdravstvenog stanja, stoga je bolje da suđenje čeka sa slobode.