BiH
440

Nermin Nikšić o krivičnoj prijavi: Ponosan na sve što smo uradili za Krivaju

Piše: El. B.
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prokomentarisao je krivičnu prijavu koju je protiv njega podnijelo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Istakao je da je prijava u vezi stanja u IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, firme u stečaju, koju je podnijela Vlada Fadila Novalića drski pokušaj opravdavanja vlastite nesposobnosti, impotentnosti i nebrige za radnike.

"Ja sam ponosan na sve što smo moja Vlada i ja radili u vezi sa IP Krivaja Zavidovići. Moj jedini interes bio je da se proba sačuvati više od hiljadu radnih mjesta u ovoj kompaniji koja je sistematski pljačkana gotovo dvije decenije od raznih SDA-ovih direktora i njihovih političkih sponzora iz Vlade FBiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. O svemu tome Vlada FBiH je u mom mandatu podnijela niz krivičnih prijava koje nikada nisu procesuirane", rekao je Nikšić u izjavi za medije.

Ističe da je smisao ugovora za kojeg tvrde kako će nanijeti štetu FBiH da se osigura uvezivanje staža za radnike Krivaje kojima doprinosi nisu uplaćivani od 2004. godine i to na način kao i za sve druge radnike u FBiH koji imaju isti problem.

"Uvezivanje staža radnicima je obaveza institucija ove države jer je Krivaja bila državna kompanija i svaka vlast je dužna pomoći svojim građanima. Trenutna Vlada koju vodi Novalić na bezbroj primjera je pokazala svoju bešćutnost i odsustvo svake brige za opljačkane radnike koji u njihovoj viziji države imaju pravo valjda samo da umru", istakao je Nikšić u reakciji na krivičnu prijavu.

Poručio je da se bori za zemlju u kojoj će radnici živjeti od svog rada i u kojoj će oni koji su pošteno radili moći ići u penziju.

Podsjetimo, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Nikšića i N.N. osobe, uposlenika Vlade Federacije BiH, nadležnih za predmetni resor, a zbog postojanja osnovane sumnje da je lično u svojstvu premijera FBiH, i s N.N. osobama u vezi, u skladu sa njihovom nadležnošću inicirao i izvršio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela, odnosno udruživanje u organizovani kriminal i korupciju, samovlasti, zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, zloupotrebe ovlasti u službenom poslovanju, prevare, krivotvorenja isprava, nesavjesnog rada u službi te oštetio budžet Federacije BiH za oko 43.000.000 KM, saopćeno je danas iz Vlade FBiH.