BiH
11

Nermana Sofović, kandidatkinja za načelnicu Goražda: Prioritet je borba protiv nepravde i korupcije

Piše: E. A.
Nermana Sofović
Nermana Sofović
Goraždani će ove godine na lokalnim izborima prvi put imati priliku da biraju i načelnicu općine. Nezavisna kandidatkinja za načelnicu Nermana Sofović na izbore izlazi pod sloganom "Građani idemo zajedno, dosta je bilo".

U razgovoru za Klix.ba ističe kako svojim sugrađanima želi osigurati bolje uslove života. Naglašava da joj je glavni motiv za kandidaturu volja da radi i želja da se uhvati u koštac sa problemima kako bi unaprijedila lokalnu zajednicu.

Nermana Sofović je u politici od 2003. godine kada je kao kadar SDA postala ministrica za boračka pitanja BPK Goražde. Smatra da je u tom periodu postigla dosta uspjeha. Ako bi joj građani Goražda ukazali povjerenje i izabrali je za načelnicu općine, Sofović bi, kaže, radila u cilju podizanja kvaliteta života građana. Smatra kako općina Goražde ima dosta neiskorištenih potencijala.

"Potencijali naše općine su slabo iskorišteni, a dosta se može učiniti na tom polju. To su turistički potencijali, hidro potencijali, šumski kompleksi, poljoprivredno zemljište i slično", ističe Sofović.

Dodaje kako bi joj cilj bio stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za privlačenje investitora u mala i srednja preduzeća te stvaranje novih radnih mjesta, ulaganja u turizam i rekreaciju, kao i privredu dok bi ključni infrastrukturni projekti u naredne četiri godine trebali biti rekonstrukcija puteva, sekundarne vodovodne mreže, oborinske odvodnje, projekti koje građani nametnu i koje smatraju prioritetnim.

"Kroz sav moj rad prioritet bi bili građani kao ozbiljni partneri, a izdvojila bih smanjenje nezaposlenosti, borbu protiv nepravde, korupcije, i sve ono što građani žele a lokalna zajednica im može pružiti", dodaje Sofović.

Sofović smatra da su gorući problemi građana nezaposlenost, siromaštvo, zatim nepotizam, korupcija te nedostatak sluha lokalne uprave za te probleme. Za sebe kaže da je dovoljno kreativna i istrajna da radi na promjenama, da je politički kompetentna, a ne poslušna te da je borac za pravdu. Ističe kako građanima može ponuditi efikasnost, inovativnost, transparentnost i projekte za poboljšanje kvaliteta života.

Aktuelnom načelniku mnogo toga zamjera.

"Ne poštuje zakonske propise, nije pravedan, budžet nije razvojni, zapostavio je održavanje puteva, ne pridaje veliku važnost potrebama i riječi građana", kaže Sofović.