BiH
0

Nerezidentni ambasador Bjelorusije posjetio Vanjskotrgovinsku komoru BiH

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Slobodan Župljanin primio je danas nerezidentnog ambasadora Republike Bjelorusije sa sjedištem u Beogradu Vladimira Mackijeviča.

Kako se navodi u saopćenju iz VTKBiH, Mackijevič je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH već četvrti put i dobro poznaje privredno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali je zainteresiran za nove tendencije i događanja.

Uz zajedničku konstataciju da je razmjena BiH i Bjelorusije neznatna, dogovoreno je da se potpiše sporazum o saradnji između bjeloruske komore i Vanjskotrgovinske komore BiH, o čemu je bilo riječi i tokom ranijih susreta.

Kako je Mackijevič jučer dogovorio u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u septembru bit će organiziran posjet Minsku, te to smatra odličnom prigodom za prvi posjet predstavnika Komore Republici Bjelorusiji i potpisivanje spomenutog sporazuma koji će strane prethodno usuglasiti.

Župljanin je izrazio punu spremnost Vanjskotrgovinske komore BiH da podrži predstavljanje tržišta BiH bjeloruskim privrednicima i da ugosti bjelorusku delegaciju, a sve u smislu uspostave kontakata između poslovnih zajednica dviju zemalja, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.