Prijeti okolnim kućama
80

Neretva poplavila dijelove Mostara, turisti ipak uživali

Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
Zbog nevremena praćenog kišom i vjetrom Neretva se izlila u mostarskom Starom Gradu i prijeti kućama južno od Starog mosta

Mostar je danas zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom koje se nakon noći sa grmljavinom i pljuskovima proteglo na cijeli dan. No, to nije spriječilo rijeke turista, koji su za Uskrs došli posjetiti Međugorje, da obiđu znamenitosti Mostara.

Poplavljeni Stari grad i nabujala Neretva koja prijeti okolnim kućama, nije uplašila turiste. Neki od njih su bili prisiljeni hodati zidićima, a djevojke, koje u folklornim nošnjama dočekuju turiste ispred restorana, morale su obući jakne kako bi se zaštitile od udara vjetra i kiše.

Elektroprivreda BiH prije nekoliko dana je obavijestila da će zbog ogromnog priliva vode, hidroelektrana Jablanica biti prisiljena puštati viškove vode iz akumulacija, te upozorila stanovništvo da ne prilazi obalama Neretve.

Vodostaj rijeke Neretve je tokom današnjeg dana u Mostaru nastavio rasti o čemu svjedoči i vrlo visok vodostaj pod Starim mostom, kao i izlijevanje njene pritoke u Mostaru, rijeke Radobolje.