Nikola Špirić
0

"Nerado komentiram istupanja visokog predstavnika"

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici donijelo rješenje o razrješenju Nevenke Savić s mjesta direktora Ureda za reformu javne uprave jer je izabrana za direktora Direkcije za evropske integracije.

„Danas sam nudio također da se njen zamjenik Suad Musić imenuje za direktora Kancelarije za reformu javne uprave. Nismo imali sporazum oko toga, ostalo je da se o tome razgovara do naredne sjednice“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić na pres-konferenciji nakon sjednice.

Dodao je kako njemu neće smetati da se ponudi i neko drugo ime, „ali bi bilo dobro da idemo s onim gdje su već rezultati pokazani“.

Na novinarsko pitanje kako gleda na ocjenu visokog predstavnika iznesenu u Bruxelles da Špirić nepotrebno odugovlači s imenovanjem ministra sigurnosti, predsjedavajući Vijeća ministara je odgovorio da nerado komentira istupanja visokog predstavnika.

„Volio bih samo kada bismo bili u koordinaciji, da imamo iste informacije, onda pretpostavljam da bismo imali zajednička stajališta. Mislim da je visoki predstavnik na bazi inforrmacija koje je dobio od drugih došao do tog zaključka, ali vrijeme će pokazati“, kazao je Špirić.

Dodao je kako nema ništa protiv da visoki predstavnik nastupa, „ali mi je jako žao što se nastupa bez nekih jakih argumenata za takve tvrdnje, ali vrijeme ispred nas će to pokazati“.

Na pitanje kako gleda na situaciju nastalu u vezi s „Elektroprijenosom“, Špirić je odgovorio kako misli da je neviđeno u svijetu da bilo ko poseže za regulacijom odnosa unutar dioničkih društava.