Osuda dešavanja
0

Neprimjeren način hapšenja u Srebrenici i Bratuncu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Skupština opštine i Forum za bezbjednost opštine Bratunac ocijenili su danas da je policijska akcija u istrazi o seksualnom iskorištavanju maloljetnice izvedena na neprimjeren način i zatražili od MUP-a RS i Tužilaštva da obrazlože zašto je zloupotrebljena nesreća te maloljetnice da se uz preveliku silu, na osnovu paušalnih izjava, neprovjerenih i nepotvrđenih dokaza, izvrši režirano hapšenje, a nakon toga oslobađanje više građana Bratunca, uz pripremljenu medijsku kampanju.

U zaključcima sa vanredne sjednice SO Bratunac i Foruma za bezbjednost navodi se da je ta akcija dovela do diskreditacije i narušavanja ugleda opštine, njenih građana, srednjoškolskog centra, policijske stanice, a posebno porodica uhapšenih lica. Na oba ova sastanka ocijenjeno je da je akcija izvedena na neprimjeren način, uz prekomjerni broj policajaca i velike troškove i za vrijeme trajanja nastave u školi.

"Rješavajući problem jedne maloljetne osobe ovakvim postupcima stvorene su desetine novih problema, stresova i trauma djece i porodica uhapšenih lica", navedeno je u zaključcima sa ovih sjednica.

Forum, kao i SO daju punu podršku zaštiti maloljetnice M.M., sprovođenju zakonske istrage i zahtjeva da se, kada se dokaže ko su, počinioci seksualnog zlostavljanja te djevojčice najoštrije kazne.

Odbornici SO su uputili oštre kritike Tužilaštvu i policiji kao organizatorima ove akcije, a i pojedinim medijima na način izvještavanja o akciji.

Prema riječima načelnika opštine Bratunac Nedeljka Mlađenovića i predsjednika SO Mustafe Golića  vanredna sjednica SO održana je zbog uznemirenosti i napetosti u Bratuncu, jer je način izvođenja akcije i hapšenja 16. marta izazavalo nezadovoljstvo, a navedeni razlozi za akciju strast i nesigurnost kod građana ove sredine.  

Iako pozvani da prisustvuju sjednici Foruma za bezbjednost opštine Bratunac, novinari nisu mogli pratiti sjednicu.
Pred početak sastanka novinarima je rečeno da ne mogu prisustvovati, te da će nakon zasjedanja biti održana konferencija za novinare.

Međutim, konferencija za novinare je prekinuta, jer je Darko Kovrlija načelnik za Opšti kriminalitet CJB Bijeljina nakon nekoliko novinarskih pitanja, na koja nije dao konkretne odgovore, sa svojim saradnicima napustio pres konferenciju.

U istrazi o seksualnom iskorištavanju maloljetnice M.M. na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta privela 16 lica među kojima su državni i opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu. 

Dan nakon privođenja pritvor je zatražen za dvoje lica, a ostalih 14 je nakon saslušanja pušteno na slobodu  zbog nedostatka osnova za određivanje pritvora. 

Žrtva afere je maloljetna romska djevojčica, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je u teškom zdravstvenom stanju zbrinuta u "sigurnoj kući" a starateljstvo nad njom preuzeo je nadležni Centar za socijalni rad.