Vlada RS
0

Neprimjenjiv nametnuti Zakon o podjeli sredstava sukcesije

FENA
Vlada RS-a saopćila je danas da je evidentno da se nametanjem Zakona o podjeli sredstava koja je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ i njegovom eventualnom primjenom krše neki od osnovnih principa na kojima BiH funkcionira.

„Donošenjem rješenja koja su suprotna zaključcima usaglašenim i usvojenim na sjednici Fiskalnog vijeća BiH još jednom se potvrđuje teorija o pokušajima umanjenja značaj ove institucije“, navodi se u saopćenju Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Također, tvrdi se i da je ovakavo zakonsko rješenje neprovodivo iz razloga što je u koliziji sa druga dva zakona koji definiraju raspodjelu s jedinstvenog računa UIOBiH, odnosno nije u skladu sa Ustavom BiH i ustavnim uređenjem entiteta, iz čega jasno proizlazi da se ne smije izvršiti bilo kakvo nametnuto poravnanje s jedinstvenog računa UIO što bi za posljedicu moglo eventualno imati dovođenje u pitanje i sistem indirektnog oporezivanja u BiH.

Navedenim zakonom predviđeno je da državi pripadne deset posto od 170,9 miliona KM, Distriktu Brčko tri, Federaciji BiH 58, a Republici Srpskoj 29 posto.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko nametnuo je prošle sedmice Zakon o podjeli sredstava koje je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ po kojem bi oko 170,9 miliona KM trebalo da podijele država, entiteti i Distrikt Brčko, a ne po principu kako je to ranije utvrđeno na sjednici Fiskalnog vijeća BiH kada je dogovoreno da se raspodjela sredstava izvrši na način da RS-u pripada 35 posto a Federacije BiH 65 posto navednih sredstava.

Fiskalno vijeće BiH je u februara 2009. godine usvojilo Protokol o privremenom rasporedu sredstava dobijenih po osnovu Sporazuma o pitanju sukcesije kada je i dogovoreno da se naknadno, upućivanjem zakona u proceduru, potvrdi ovaj način raspodjele.

S obzirom na to da je socijalna politika odnosno razvojna komponenta u potpunosti u nadležnosti entiteta i da je sa stanovišta utjecaja finansijske krize i trenutne situacije u zemlji bilo neophodno izvršiti raspodjelu sredstva entitetima prije usvajanja zakona, o čemu se se sve strane usaglasile, Fiskalno vijeće je i donijelo odluku o privremenoj raspodjeli.

Izmijenjeni prijedlog zakona gdje su u raspodjelu pored eniteta uključeni i država i distrikt Brčko utvrđen je i na 98. sjednici Vijeća ministara preglasavanjem, što je automatski značilo kršenje postignutog dogovora na Fiskalnom vijeću BiH, tijelu koje je ustanovljeno zakonom kako bi vršilo fiskalnu koordinaciju unutar BiH.

„Eventualna primjena nametnutog zakona podrazumijevala bi da RS vrati oko 10 miliona KM u periodu od 1. januara do 31. marta 2010. godine u jednakim ratama, s tim da se spomenuti iznos s jedinstvenog računa UIO uplaćuje na račun zajedničkih institucija BiH i Distrikta Brčko“, navodi Vlada RS-a.

Sredstva od sukcesije su uplaćena na račun sredstava dobijenih od sukcesije i privatizacije BiH (escrow). Sa spomenutog računa sredstva su prenesena na escrow račun RS-a i nije ih moguće namiriti preko jedinstvenog računa UIO. Takav povrat sredstava, sa stanovišta njegove primjene, bio bi računovodstveno neispravan i takvim aktivnostima ne bi pravilno bilo izvršeno bilansiranje i računovodstveno evidentiranje, zaključuje Vlada RS-a.