Vlada RS
0

Neprijavljene donacije pod lupom

FENA
Vlada Republike Srpske danas je na sjednici u Banjoj Luci prihvatila informaciju o usklađivanju propisa RS-a s propisima Evropske unije i Informaciju o upisanim donacijama u Registar donacija u javnom sektoru.

Vlada je zadužila sva ministarstva i resore iz njihove nadležnosti, lokalne zajednice da odmah dostave izvještaje o odobrenim donacijama koje do sada nisu prijavili, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Zadužena su i sva ministarstva, koja su nadležna za oblast za koju je donacija prijavljena u Registar donacija, da uspostave mehanizam kontrole i praćenja namjenskog korištenja sredstava donacija te da dostavljaju Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju tromjesečni izvještaj o korištenju donacija.

Na sjednici je Vlada prihvatila i informaciju o statusu AD "Poštanske štedionice RS-a“, te zadužila Ministarstvo finansija i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a da pokrenu aktivnosti, putem Skupštine akcionara "Poštanske štedionice“ radi donošenja odluke o pokretanju postupka likvidacije nad ovim preduzećem.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o rakiji i vinu, koji će biti upućen Narodnoj skupštini na razmatranje.