Oštro Inzkovo upozorenje
0

SAZNAJEMO / Neprihvatljivo vraćanje policije pod političku kontrolu

Piše: A. Panjeta
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko uputio je oštro intonirano pismo ministrima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i FBiH Muhamedu Budimliću i Predragu Kurtešu u kojem ih upozorava na činjenicu da su najavljene promjene zakona o unutrašnjim poslovima "ponovno uvođenje neprimjerenog političkog utjecaja nad policijom", saznaje Sarajevo-x.com.

"Pomno sam pratio tekuće inicijative za izmjene zakona o unutrašnjim poslovima u FBiH i Kantonu Sarajevo i duboko sam zabrinut da se ove inicijative kreću u pogrešnom smjeru. Ponovno uvođenje neprimjerenog političkog utjecaja nad policijom bilo bi neprihvatljivo i predstavljalo bi vraćanje unatrag u odnosu na dugoročni uspjeh ostvaren u uspostavljanju osnovnih odrednica demokratskog rada policije u BiH. Postignut je značajan napredak i ne moram vas podsjećati da je on velikim dijelom omogućen dugogodišnjim ogromnim ulaganjima međunarodne zajednice kako bi se u BiH uspostavila profesionalna i depolitizovana policija", stoji u Inzkovom oštrom pismu do kojeg je došao naš portal.

"Policiju uključiti u donošenje zakona"

"S obzirom na značaj ovih zakona, jasno je da pomenute zakonske inicijative nisu prošle odgovarajuće konsultacije niti je postignut nivo konsenzusa potreban kako bi se napravile izmjene u ovoj izuzetno važnoj i osjetljivoj oblasti. Potrebno je vratiti se na transparentniji i konsultativniji proces koji bi od samog početka aktivno uključivao sve aktere, a što je najvažnije policiju, kako bi svi novi zakoni uživali potpuno povjerenje svih", kaže se u pismu koje je poslano i na adrese direktora Uprave policije FBiH Dragana Lukača te komesara Uprave policije KS.

Inzko upozorava kako svaka nova inicijativa treba da ažurira zakone o unutrašnjim poslovima "na način koji povećava stepen operativne i budžetske samostalnosti policijskih komesara u odnosu na njihova ministarstva". Dodaje kako zakoni trebaju osiguravati dodatnu samostalnost policije sa jasnim pravnim mehanizmima kako bi se osiguralo da policija ima budžet za svoje operativne potrebe i da je u stanju izvršavati budžetska sredstva dodijeljena za takve svrhe bez dodatne birokracije i saglasnosti.

"Ne dovoditi u pitanje nezavisnost komesara"

Kao uspješne primjere Inzko navodi pravnu i budžetsku organizaciju SIPA-e, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela te policije Brčko Disktrikta kao "odgovarajuće modele koje bi Federacija i kantoni trebali da repliciraju".

"Ukoliko postoji zabrinutost u pogledu nadzora nad i odgovornosti policijskih komesara, vjerujemo da je to moguće riješiti bez da se dovodi u pitanje budžetska i operativna samostalnost i mi smo spremni raditi sa vama na tim pitanjima", kaže se u pismu u kojem Inzko nudi pomoć OHR-a gdje god je to potrebno kako bi se nastavio "napredak koji su do sada ogromnim zajedničkim naporima ostvarile vlasti FBiH i međunarodne zajednice".

Kako saznajemo, pismo je dostavljeno na uvid i premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, premijeru KS Fikretu Musiću, specijalnom predstavniku EU i šefu Delegacije EU u BiH Peteru Sorensenu, šefu Evropske policijske misije Stefanu Felleru, ambasadoru SAD-a u BiH Patricku Moonu i menadžeru projekta ICITAP Jamesu Tillmanu.