BiH
0

Neprihvatljivo stanje u oblasti zaštite ličnih podataka

SRNA
Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je nakon obavljenih planiranih inspekcijskih nadzora u ovoj godini konstatovala da je stanje u oblasti zaštite ličnih podataka u većini kontrolisanih organa neprihvatljivo.

U saopštenju za javnost Agencije navodi se da je tokom inspekcija akcenat dat na javne organe koji obrađuju lične podatke, a u vezi sa liberalizacijom viznog režima.

Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni svi policijskih organi u BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova, Službe za poslove sa strancima BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i zaštitu podataka.

Prilikom inspekcijskih nadzora sačinjeni su zapisnici i nakon toga donešena su rješenja kojima je naloženo provođenje mjera u cilju otklanjanja nedostataka.

Agencija je konstatovala da su nepoznavanje propisa, nepostojanje pravila i procedura, nepostojanje planova zaštite ličnih podataka, te naslijeđena praksa, najčešći nedostaci kod obrade ličnih podataka.

Jedan od osnovnih principa obrade ličnih podataka jeste da se lični podaci obrađuju samo u svrhu u koju su prikupljeni.

"Kao primjer nepoštovanja ovog principa je ustaljena praksa davanja podataka iz krivičnih evidencija suprotno odredbama krivičnog zakonodavstva. Uzrok tome, između ostalog, je protivzakonito traženje uvjerenja o nekažnjavanju", ističu iz Agencije.

U saopštenju se navodi da je zakonodavac bio jasan kada je naveo da niko nema prava da od građana BiH traži uvjerenje o nekažnjavanju, a da stvar bude gora, takvi zahtjevi najčešće idu od javnih organa, iako bi to trebali da pribave službeno, ako za to imaju pravni osnov.

"Krivična evidencija ima izuzetan značaj za zaštitu ličnih podataka s obzirom da je riječ o posebnoj kategoriji ličnih podataka čijom bi zloupotrebom prava građana bila ugrožena na veoma osjetljiv način i mogla prouzrokovati štetne posljedice", navode u Agenciji.

Agencija je zadovoljna odnosom predstavnika kontrolisanih organa prema aktivnostima ove institucije i njihovom iskazanom zainteresovanošću za zaštitu ličnih podataka.

U tom smislu Agencija će u narednom periodu pružiti u cilju uspostavljanja najboljih standarda kod obrade i zaštite ličnih podataka.

U sklopu realizacije Projekta podrške Agenciji, kojeg finansira Evropska komisija a koji provode eksperti iz Agencije za zaštitu ličnih podataka njemačke pokrajine Saksonije organizovaće obuku za predstavnike određenh sektora u cilju podizanja svijesti i znanja u ovoj oblasti.