Miroslav Lajčak
0

Neprihvatljivo proglašenje "suvereniteta RS"

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak poručio je danas da vladajući političari u BiH konačno i jednom zauvijek moraju prestati s osporavanjem i prijetnjama jednostranim promjenama Daytonskog mirovnog sporazuma i okrenuti se evropskim prioritetima.

"Proglašavanje nečega poput 'suvereniteta Republike Srpske", ili 'Bosne i Hercegovine kao državne zajednice', neprihvatljivo je i nikad neće ni biti", navodi se u Lajčakovom današnjem saopćenju.

Suverenitet je atribut država, odnosno, Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska je sastavni dio njene unutrašnje strukture. Drugim riječima, prema Ustavu, RS je entitet, a ne država u državi i tačka.

"Očekujem da Narodna skupština RS uvijek djeluje u skladu s ovom ustavnom i pravnom stvarnošću, uključujući i posebnu sjednicu zakazanu za 13. oktobar. Napominjem da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) također jasno stavio do znanja da bh. političari moraju prekinuti s praksom prijetnji za jednostranu promjenu ustavne strukture države i prestanu svojatati pravo odlučivanja o zatvaranju OHR-a, što je nadležnost Vijeća za implementaciju mira, svidjalo se to njima ili ne. Svaki konkretan potez suprotan tome bit će posmatran kao kap koja je prelila čašu", upozorio je danas Lajčak.