Centar civilnih inicijativa
0

Neprihvatljivo ponašanje Udruženja direktora OŠ KS

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) upozoravaju javnost na neprihvatljivo ponašanje predsjednika Udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo i direktora OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Hamze Dobrače, koji je, ovih dana, reagujući na nova zakonska rješenja koja idu u pravcu depolitizacije osnovnog školstva i davanja većeg uticaja roditeljima na izbor direktora škola u koje idu njihova djeca, izrekao niz skandaloznih kvalifikacija.

U neshvatljivo ostrašćenom reagovanju, direktor Dobrača građane ove zemlje, roditelje djece koja idu u "njegovu" školu, naziva - ulicom: "Opcija prema kojoj bi svi roditelji učenika škole birali kandidata značila bi da ga je izabrala ulica". Pritom, ne samo da vrijeđa roditelje, nego dezavuira samu demokratiju, saopćeno je iz CCI-a.

Centri civilnih inicijativa ostaju pri stavu da su roditelji - a ne direktori i političari - ti koji najviše brinu za budućnost svoje djece i koji su najzainteresiraniji za to da se njihovoj djeci omoguće najbolji uvjeti školovanja, te da stoga oni, roditelji, treba i da imaju mogućnost da, na demokratski način, izaberu direktora škole u koju idu njihova djeca.

Vrijeme je da se konačno stane ukraj tretiranju direktorskih fotelja kao dijela stranačkog plijena koji između sebe dijele izborni pobjednici. I vrijeme je za direktore koji će voditi računa ne o političarima, ni o zaposlenima u školama, nego o djeci i njihovom interesu. I koji će za taj svoj rad "polagati račune" roditeljima te djece, navodi se u saopćenju.

Svi mi koji imamo djecu u školama, dobro znamo u kakvom se stanju većina njih nalazi. Kao što dobro znamo ko je i kako, dosad, birao direktore škola. Želimo depolitizirano školstvo. Želimo dobro uređene i organizovane škole, s kvalitetnim obrazovanjem. Želimo škole čije će osoblje s direktorom na čelu, brinuti, prije i iznad svega, o interesu djece, poručili su iz CCI-a.