Međureligijsko vijeće BiH
0

Neprihvatljiva odluka ministra obrazovanja Kantona Sarajevo

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Međureligijsko vijeće u BiH neugodno je iznenađeno načinom i sadržajem na koji ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić obavještava osnovne i srednje škole o donošenju odluke da ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u opšti uspjeh učenika.

Iz Međureligijskog vijeća u BiH saopšteno je da je neprihvatljivo da Suljagić u svojoj jučerašnjoj odluci zaobiđe dogovor sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Međureligijsko vijeće u BiH podržava prigovor koji su, povodom ove odluke, Ministarstvu obrazovanja i nauke, odnosno Suljagiću, zajednički uputitli Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije, a na koji ministar nije odgovorio.  

Odluku ministra Suljagića podržao je Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, očekujući da će Suljagićev primjer slijediti i njegove kolege u drugim kantonima.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra da će ministrove najave biti samo prvi korak u odlučujućem obračunu sa podijeljenim školama, koje nisu u funkciji razumijevanja drugog i drugačijeg.