Stranka za BiH
0

Neprihvatljiv prudski model raspodjele državne imovine

FENA
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je danas da su posljednjih mjeseci u našoj zemlji na sceni politički procesi kojima se revitalizira projekt definitivne etničke podjele države BiH.

On smatra da se ovaj projekt ostvaruje strategijom zasnovanom na realizaciji dvaju ključnih ciljeva, a to su stvaranje labave državne zajednice kroz entitetsku podjelu državne imovine, čak i prije početka pregovora o reformi Ustava, te hitno zatvaranje OHR-a.

  • U svrhu realizacije ovih dvaju ciljeva poslužio je "prudski sporazum", kojim se predviđa zadržavanje u vlasništvu države BiH samo one imovine "potrebne za rad državnih institucija", dok se sva ostala imovina, koja je trenutno vlasništvo države, predaje entitetima po tzv. "teritorijalnom principu", kazao je Silajdžić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Primjena ovog principa bi, kako je naveo, ustavno uređenje BiH promijenila u državnu zajednicu dvaju entiteta, prejudicirala sadržaj budućeg ustava BiH te popločala put disoluciji države.

Silajdžić upozorava da bi raspodjelom državne imovine po prudskom modelu entiteti stekli vlasništvo nad državnom imovinom, a time i atribute država.

Također, kako je ocijenio, postaje očigledno da se pritiscima na usvajanje "prudskog modela raspodjele državne imovine" više ne radi o primjeni izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, već o "Dejtonu broj 2".

-On se provodi strategijom "korak po korak" koja se definira daleko od očiju javnosti i institucija države, a u javnosti prezentira kao "mudra, pragmatična politika". A u stvarnosti ona nije ništa drugo nego svojevrsni kišobran i izgovor pod kojim je oživljen i potvrđen projekt etničkog čišćenja i dezintegracije države BiH, mišljenje je Silajdžića.

Osim toga, u SBiH smatraju da je upravo "tzv. usložnjavanje odnosa između OHR-a i Narodne skupštine RS" poslužilo za skretanje pažnje s pritisaka koji dio međunarodne zajednice vrši na one koji se protive oduzimanju imovine koja pripada isključivo državi BiH.

Kako je istaknuo Silajdžić, posljednji događaji u vezi sa zaključcima NSRS pokazuju da u ostvarivanju ovog cilja nijedan standard nije previše nizak, niti je ijedna cijena koju treba da plati BiH previsoka.

U SBiH stoga odbacuju rješenja postignuta kroz političke dogovore "čiji format ne priliči modernim demokratskim principima jer se već izvjesno vrijeme vode tajno, mimo institucija države, mimo javnosti, te uz učešće pojedinih političkih partija i lidera".

Ova stranka zahtijeva od svih domaćih i međunarodnih aktera da se prestane s antidejtonskim djelovanjem i destabilizacijom BiH te da međunarodna zajednica djeluje transparentno, pogotovo kad se radi o suštinski važnim pitanjima za BiH.

Također, SBiH traži da se uspostavi puna vladavina zakona i da se u procese koji se vode u BiH, a pogotovo u proces ustavnih reformi, uključi kompletna javnost.