BiH
0

Nepravilnosti u radu Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske u prošloj godini je izvršilo prijem zaposlenih na neodređeno vrijeme bez konkursa, a revizija je utvrdila i još neke nepravilnosti u radu zbog čega su dali mišljenje s rezervom ovom resoru Vlade RS-a.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a upozorila je i na prijem na određeno vrijeme bez rasporeda jednog radnika na sistematizovano radno mjesto i tri radnika koji ne ispunjavaju propisane uslove radnog mjesta u pogledu radnog staža i položenog stručnog ispita, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Ministarstvo je isplatilo i naknadu za posebne rezultate u radu, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama zaposlenih u organima uprave, s obzirom da njena visina nije regulisana odredbama člana 14. Posebnog kolektivnog ugovora i Aneksom posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravi.

Revizija je iznijela primjedbe i na zaključeni ugovor za nabavku građevinskog materijala s "Co va ma“ d.o.o iz Drvara, ali ugovaranje uslova plaćanja ne odgovara uslovima iz tenderske dokumentacije/ponude, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo je iskazalo i "ostale kratkoročne obaveze'' i "ostale obračunske rashode'' u iznosu od 1.101.805 KM, koji se odnose na nedostajući iznos sredstava po rebalansu Programa za rješavanje problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za 2012. godinu.

Vlada RS-a je prihvatila rebalans Programa u iznosu od 8.523.550 KM na sjednici održanoj 11. januara 2013. godine, a zbog nedovoljnog operativnog budžeta, rebalans programa je realizovan na teret budžeta 2012. godine u iznosu od 7.405.628 KM i prenosom stvorenih obaveza u iznosu od 1.101.805 KM u 2012. na teret budžeta u ovoj godini.

Ministarstvo tehnički nije osiguralo ni da se podaci koji se odnose na status izbjeglih i raseljenih osoba konzistentno ažuriraju što dovodi do grešaka u evidencijama.

Te greške se mogu otkriti i ispraviti ručnim kontrolama, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.