Sven Alkalaj
0

'Nepravedno je povezivati MAP s butmirskim procesom'

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je u nedjelju u Sarajevu kako očekuje da će preostali uvjeti za liberalizaciju viznog režima za bh. građane biti blagovremeno ispunjeni te da bi se naša zemlja polovinom naredne godine trebala naći na "bijeloj šengenskoj listi".

Podsjetio je kako je za uvođenje bezviznog režima neophodno usvojiti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i usaglasiti ga s entitetskim i Krivičnim zakonom Distrikta Brčko BiH, te izvršiti imenovanje policijskih dužnosnika u skladu sa smjernicama reforme policije, kao i uspostaviti Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH u punom kapacitetu, a što podrazumjeva ukidanje entitetskih ombudsmena.

"Februar je krajnji rok za te aktivnosti, kako bi eksperti Evropske komisije mogli doći i verificirati učinjeno" istaknuo je Alkalaj, govoreći kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Vanjska politika BiH - ciljevi, rezultati, prepreke".

Sumirajući postignuća BiH na vanjskopolitičkom planu u 2009. godini, Alkalaj je ocjenio kako je prijem naše zemlje u Vijeće sigurnosti UN-a, kao nestalne članice, predstavlja uspjeh koji je neophodno valorizirati putem kvalitetnog predstavljanja i opravdanja ukazanog povjerenja.

Pripreme za tu misiju su u toku, a u tu je svrhu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVPBiH) formiran poseban odjel.

Alkalaj je kazao kako će BiH na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a predstavljati stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Ivan Barbalić, kao i Mirsada Čolaković i Miloš Vukašinović, te najavio da će naša zemlja u januaru 2011. preuzeti predsjedavanje Vijećem sigurnosti.

U osvrtu na put BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu ministar vanjskih poslova BiH izrazio je očekivanje da će našoj zemlji već na narednom ministarskom samitu zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza u aprilu naredne godine u Talinu biti odobrena aplikacija za prijem u Akcijski plan za članstvo - MAP (Membership Action Plan), što je posljednji korak ka punopravnom članstvu.

Ocjenio je kako je na tom planu ostvaren značajan napredak putem ispunjenja obaveza iz Individualnog partnerskog akcionog plana - IPAP-a, te da je Bosni i Hercegovini načinjena nepravda vezivanjem prijema u MAP s tzv. "butmirskim procesom".

Osim spomenutih, Alkalaj je u vanjskopolitičke prioritete ubrojao i aktivnosti na planu apliciranja (kandidature) BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU), navodeći kako je u tom pogledu povoljna okolnost to što Kraljevina Španija preuzima predsjedavanje EU-om početkom naredne godine, te napominjući kako se radi o zemlji koja je iskazala visok stepen razumjevanja za bh. specifičnosti.

Od postignuća BiH na vanjskopolitičkom planu u širem kontekstu, a koja su ostvarena tokom njegovog mandata, Alkalaj je izdvojio pristupanje naše zemlje u punopravno članstvo Američko-jadranske povelje, Unije za mediteran, uspostavu sjedišta Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) u Sarajevu, status ostvaren u sklopu Centra za sigurnosnu saradnju jugoistočne Evrope - RACVIAC-a, te brojne skupove od regionalnog i globalnog ineresa organizirane u BiH.

Potcrtao je i aktivnosti iz domena zakonodavnog okvira - u prvom redu obavezu donošenja inoviranog zakona o vanjskoj politici i dokumenta smjernice vanjske politike, kao i napore na planu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), odnosno sklapanju međudržavnih ugovora, a sve s ciljem proaktivnog djelovanja i poboljšanja imidža i rejtinga BiH u regionalnom i globalnom okviru.