RAK BiH
0

Nepostojanje korporacije usporava proces digitalizacije

SRNA
Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH konstatovao je danas da, uprkos tome što su javni radio-televizijski servisi započeli određene aktivnosti u procesu digitalizacije, nepostojanje korporacije i dalje usporava ovaj proces.

Nakon razmatranja informacije o razvoju procesa uvođenja digitalne televizije u BiH, Savjet je donio zaključak da Agencija s ciljem ubrzanja ovog procesa pokrene proceduru dodjele Multipleksa B i C koji su predviđeni za komercijalnu namjenu.

Vodeći se razlozima ubrzanja procesa digitalizacije, Agencija je, u vidu tehničko-stručne pomoći, izradila dokument koji definiše minimalne tehničke zahtjeve uređaja za prijem digitalnog zemaljskog signala, DVB-T koji će biti dostavljen Savjetu ministara BiH, saopšteno je iz RAK-a.

Savjet Agencije razmatrao je analizu realizacije Politike sektora telekomunikacija i konstatovao da usluge univerzalnog servisa i prenosivosti broja nisu realizovane u skladu sa propisanim rokovima. 

U oba slučaja Agencija je blagovremeno izradila potrebnu regulativu koja omogućava primjenu ovih usluga s ciljem liberalizacije sektora telekomunikacija u BiH, pa se  nada da će Savjet ministara BiH u što skorije vrijeme usvojiti zakonsku regulativu koja će ubrzati primjenu usluge univerzalnog servisa.

Savjet RAK-a usvojio je na današnjoj sjednici Plan i program rada Vijeća Agencije za 2011. godinu, te Pravilo o planu korištenja radiofrekvencijskih opsega 410 - 420 i 420 - 430 MHz za potrebe širokopojasnih bežičnih pristupnih sistema i Pravilo o dopunama Pravila 49/2009 – Plan namjene i korištenja radiofrekvencijskog spektra u BiH.