BiH
13

Nepostojanja zakona o udžbenicima je sramota za Vladu HNK

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Nepostojanje zakona o udžbenicima ključni je problem koji usporava razvoj obrazovanja u Hercegovačko neretvanskom kantonu, zaključeno je na javnoj tribini pod nazivom "Obrazovanje nije roba", održanoj u četvrtak u hotelu Ero u Mostaru.

"Zaista je sramota i jedan veliki amaterizam u HNK da nemamo Zakona o udžbenicima. Ovaj problem već dugi niz godina uzrokuje teške posljedice, pri čemu se uvodi korupcija u školske klupe, povećavaju se cijene pa se dešava da u dvije škole djeca uče iz različitih udžbenika, a da ne kažem kako uče različitim mjestima", kazao je Marin Bago iz Mreže "Naše društvo".

Donošenjem zakona, Bago je naveo da bi knjige pojeftinile gdje bi se ostvarila milionska ušteda novca.

"Primjer za to je dijete koje ide u šesti razred. Nabavka udžbenika roditelje košta oko 400 KM. To je u četiri godine, za vrijeme jednog mandata nekoliko miliona maraka koji se uzmu iz džepova roditelja od kupovine knjiga. I to je u suštini ono zbog čega smo se ovdje okupili. Želim da se konačno reguliše obrazovanje u našem kantonu. Ono što trenutno imamo je raspad obrazovnog sistema gdje je 15 posto nepismenih u državi", dodao je Bago.

U cilju poticanja roditelja, nastavnika i nadležnih tijela u rješavanju problema donošenja zakona o udžbenicima u HNK, na raspravi je prezentovan film pod nazivom "Obrazovanje nije roba".

Antoni Šajin iz udruge roditelja “Naša djeca” složio se s Bagom u vezi ovih navoda.

"Mi smo prvenstveno osnovali udrugu radi gorućeg problema koji je bio povodom nepostojanja svjedodžbi za devetogodišnji plan i program. Uspjeli smo ostvariti te ciljeve, ali osim tog problema, postoji još niz nejasnoća u našem obrazovnom sistemu", kazao je Šajin.

On je istakao da pored svega navedenog u HNK još uvijek ne postoji pravilnik o pedagoškim standardima gdje se već tri godine izbjegava održavanje sistematskih pregleda za djecu u osnovnim školama.