Florian Bieber o imidžu RS-a
0

"Neozbiljno je da Dodik parama građana plaća lobiste da ga uljepšavaju"

Priredio: A. Karadža
Bieber: Dosta sa negiranjem Srebrenice
Bieber: Dosta sa negiranjem Srebrenice
Jednog od vodećih stručnjaka za politička i etnička pitanja na Balkanu međunarodna lobistička i PR kompanija Hill and Knowlton upitala je da, za potrebe njihovog klijenta, Vlade Republike Srpske", analizira "kako ključni ljudi u Velikoj Britaniji gledaju na Bosnu i Republiku Srpsku". Umjesto odgovora konsultantima, Bieber je odlučio da svoja razmišljanja, koja se neće svidjeti ni konsultantima, ni klijentu, javno podijeli na svom blogu.

Profesor Bieber prije svega smatra neozbiljnim to što "RS novac budžetskih korisnika troši na plaćanje velikih međunarodnih lobističkih kompanija". On ističe da među klijentima briselskog ogranka ove firme nema nijedne vlade bilo države bilo regije. Umjesto toga, H&K predstavlja velike poslovne kompanije poput Unilevera, Yahooa i HP-a. Bieber smatra da je zanimljiva činjenica da H&K sarađuje i sa Delta Holdingom, firmom Miroslava Miškovića, najvećeg srbijanskog tajkuna.

Hill and Knowlton se nalazi u registru Asocijacije profesionalnih političkih konsultanata u Velikoj Britaniji, gdje se spominje da je RS plaćao usluge kompanije od prvog septembra do prvog novembra 2009. godine.

Potkopavanje kredibiliteta

"Ukoliko Vlada RS-a želi popraviti sliku o tom entitetu, onda bi se trebali u potpunosti i bez dvojbe držati izvještaja o Srebrenici, koji je 2004. godine objavila Vlada iz tog perioda. Ukoliko novi predsjednik (Milorad Dodik, op. A. K.) nastavi umanjivati broj žrtava potkopavat će kredibilitet RS-a više od bilo koga ko to radi iz BiH ili inostranstva", napisao je Bieber na svom blogu.

Ovaj stručnjak za Balkan smatra da sugerisanje da je RS stalna kategorija dok BiH i ne mora biti, umanjuje legitimitet Vlade RS-a. Dokaz takve tvrdnje je i Daytonski mirovni sporazum na osnovu kojeg RS postoji samo kao dio BiH.

"BiH može postajati samo sa RS-om, kao što RS može postojati samo kao dio BiH. RS nema pravo da napusti BiH i za takvu avanturu ne postoji međunarodna podrška a RS nije Crna Gora", napisao je Bieber.

Profeser Univerziteta u Grazu dodao je da njegovo poštovanje RS ne može zaraditi napadima na vodeće nevladine organizacije i medije.

Podrivanje države

"Stalno slušam kako zvaničnici iz RS-a u javnosti govore kako opstanku RS-a prijeti opasnost i da je oni moraju braniti. To je naravno apsurd. Niko od utjecajnih međunarodnih igrača ne namjerava napustiti RS, već Vlada tog entiteta posljednjih godina značajno umanjuje legitimitet RS-a. To radi predlaganjem referenduma o nezavisnosti, podrivanjem države, čime je prokockala mnogo kredibiliteta u međunarodnim okvirima", objavio je na svom blogu Bieber.

Na kraju svoj teksta Bieber savjetuje Vladi RS-a da, ukoliko je zabrinuta za svoj imidž, umjesto unajmljivanja kompanije Hill and Knowlton ili neke druge PR firme, razmisli o svojoj politici.

"Nijedna PR kampanja ne može ostvariti ono što bi mogla drugačija politika", zaključio je Bieber.