BiH
65

Neosnovano isplaćen novac za postdiplomski studij predsjedavajućoj Skupštine BPK Goražde

Piše: E. A.
Predsjedavajućoj Skupštine BPK Goražde Aidi Obući i poslaniku Adisu Haliloviću su neosnovano isplaćena budžetska sredstva za postdiplomske studije, utvrdio je, između ostalog, Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH u svom izvještaju o finansijskoj reviziji budžeta BPK Goražde za 2015. godinu koji je objelodanjen ovih dana.

Izvještaj revizora samo je potvrda onoga na što su već ranije upozoravali poslanici kantonalne skupštine iz opozicije, da je novac odobren mimo zakona.

Revizija je, naime, utvrdila da su Izdaci za specijalizaciju i školovanje iskazani u iznosu 36.964 KM, od čega se 30.964 KM odnosi na Upravu policije (obuka kadeta), a 6.000 KM na Skupštinu Kantona. Na ime izdataka za specijalizaciju i školovanje Komisija je odobrila sredstva u iznosu od po 3.000 KM predsjedavajućoj Skupštine i poslaniku za troškove obrazovanja za specijalistički studij - zvanje magistra pravnih nauka. Komisija se poziva na Zakon o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština BPK i Odluku o uslovima i načinu ostvarivanja prava iz Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština BPK gdje se navodi da poslanici imaju pravo na naknadu za troškove edukacije.

”Imajući u vidu da navedeni izdaci ne predstavljaju troškove edukacije, provedenom revizijom je utvrđena neosnovanost isplate navedenih sredstava. Također, smatramo da isplata spomenutih naknada nije predviđena niti primjerena za predstavnike zakonodavnih organa“, stoji između ostalog u izvještaju Ureda za reviziju instuticija FBiH.

Troškove specijalizacije i školovanja treba odobravati samo uposlenicima za sticanje zvanja predviđenih pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji za obavljanje poslova na koje su raspoređeni, preporuka je revizora.

Nije to jedino čime se aktuelna vlast u BPK treba pozabaviti jer uz mišljenje s rezervom kao generalnom ocjenom Ured za reviziju institucija daje još 24 preporuke.