Enver Kudić
0

Neosnovana apelacija Fonda PIO RS-a protiv Federalnog zavoda PIO

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Apelacija Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske podnijeta Ustavnom sudu BiH protiv Federalnog zavoda PIO je neosnovana, izjavila je Agenciji FENA Envera Kudić, šefica sektora za sistem i provođenje zakona u federalnom zavodu.

Tim riječima je prokomentirala današnje podnošenje apelacije državnom Ustavnom sudu u Sarajevu kojom Fond PIO RS-a traži da Federalni zavod preuzme u svoju nadležnost i nastavi isplaćivati penzije korisnicima koji su penzijski staž stekli na području Federacije, a sada žive u RS-u i primaju penzije od tamošnjeg fonda.

Envera Kudić napominje da Fond PIO iz RS-a apelacijom ujedno traži odštetu od 175.578.316 KM za dosadašnje isplaćivanje penzija takvim korisnicima i dodaje da za to nema nikakvog osnova jer je na snazi međuentitetski sporazum koji reguliše da se penzije isplaćuju prema aktuelnom mjestu življenja.

Kudić napominje da je i dosad zahtjev Fonda PIO RS-a ocijenjen neosnovanim, i to presudama Osnovnog i Kantonalnog suda u Mostaru te kasnije Vrhovnog suda Federacije u Sarajevu.

Predstavnici Fonda PIO iz RS-a, nakon što su danas podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, izjavili su, međutim, da se nadaju pozitivnom odgovoru i pored spomenutih negativnih odgovora iz sudova u Mostaru te iz Federalnog vrhovnog suda.

U protivnom, obratit će se Sudu za ljudska prava u Strazburu, najavili su, jer smatraju da korisnik treba da prima penziju od fonda na čijem je području stekao penzijski staž.

Po izjavi Tihomira Joksimovića, glasnogovornika penzionog fonda iz Republike Srpske, broj penzionera na koje se odnosi danas podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH je sada između 34.000 i 35.000, a Fond PIO RS-a trpi mjesečnu štetu od oko šest miliona KM.