BiH
0

Neophodno što prije formirati vlast na nivou BiH

SRNA
Asim Sarajlić
Asim Sarajlić
SDA smatra da je neophodno što prije formirati vlast na nivou BiH i da je sada na HDZ i HDZ 1990 da pokrenu inicijativu, budući da su upravo ove dvije stranke onemogućile postizanje dogovora na sastanku lidera političkih stranaka u Brčkom, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

Sarajlić je na konferenciji za novinare istakao da je informisan o sinoćnjem sastanku predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića te da očekuje poziv predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića da iduće sedmice u parlamentu BiH održe sastanak o konačnom dogovoru o Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, na tom sastanku bilo bi razgovarano i o aktuelnim pitanjima - zakonu o državnoj pomoći, implementaciji presude Suda u Strazburu Sejdić-Finci, rješavanju statusa vojne imovine i drugim otvorenim pitanjima.

On je istakao da je formiranje vlada Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona te očekivano skoro formiranje vlasti i u Livanjskom kantonu dobar put ka konačnom formiranju vlasti BiH.

Sarajlić je podsjetio da sporazum koji je prošle sedmice predsjednik SDA Sulejman Tihić dostavio na razmatranje predsjednicima pet političkih partija predviđa da imenovanja u institucijama BiH treba da odražavaju etnički sastav BiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

"Ovo je još jedan u nizu konkretnih prijedloga SDA u cilju što efikasnijeg i jednostavnijeg funkcionisanja budućeg Savjeta ministara BiH, te kako bi se što prije riješila situacija koju imamo u nekim institucijama BiH - RAK, UIO… itd", rekao je Sarajlić . 

Sarajlić je rekao da je za SDA neprihvatljivo ponašanje predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića u vezi sa uklanjanjem zvaničnih obilježja BiH iz svog kabineta i isticanja simbola koji su, kako je rekao, zbog dokazane povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka ukinuti odlukom Ustavnog suda RS.
On je saopštio da delegacija SDA, na čelu sa predsjednikom Tihićem, boravi danas i sutra u Londonu, gdje će prisustvovati sastanku predsjednika stranaka članica Međunarodne unije demokrata, koji će okupiti veliki broj šefova država i vlada, kao i predsjednika stranka iz cijelog svijeta.

Na tom sastanku će Tihić potpisati dokument o pristupu SDA ovoj radnoj asocijaciji više od 80 konzervativnih, hrišćansko-demokratskih stranaka koje dijele ista mišljenja i stavove i koje predstavljaju stranke desnocentralne i desne političke orijentacije iz više od 60 zemalja.