Sven Alkalaj
0

Neophodno obnoviti dijalog Izraelaca i Palestinaca

FENA
Daljnja eskalacija i produžavanje sukoba u Gazi neizbježno bi dovelo do daljnjeg povećanja broja nevinih žrtava i stradanja civilnog stanovništva, čija je patnja već ionako ogromna, ocijenio je danas za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Sigurnosna, ali i humanitarna situacija u regionu dodatno su ugroženi izraelskom kopnenom vojnom ofanzivom i kontinuiranim raketnim napadima Hamasa što znatno ugrožava napore humanitarnih i međunarodnih organizacija da pruže pomoć nastradalom stanovništvu. Nastavak sukoba, s druge strane, teško ugrožava ionako otežan mirovni proces i nastavak pregovora, smatra šef bh. diplomatije.

"Historija je već toliko puta potvrdila da se nesuglasice i različiti statovi Palestinaca i Izraelaca ne mogu riješiti oružjem. Zato je neophodno obnavljanje dijaloga u cilju rješavanja krize mirnim putem. Potrebno je da se predstavnici obje strane što prije vrate za pregovarački sto kako bi se pristupilo razmatranju otvorenih pitanja i pronašlo rješenje za hitni prekid ratnih dejstava", poručio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.