PSBiH
0

Neophodno je jačati poziciju žena u društvu i porodici

FENA
Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH podsjeća, povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, na njegov značaj i neophodnost jačanja pozicije žene u društvu i porodici.
  • Ovaj datum je jedan od značajnijih dana savremene civilizacije i obilježava se u gotovo svim dijelovima svijeta, konstatiraju u ovoj grupi.

Podsjećaju da je Generalna skupština UN-a donijela 1977. godine Rezoluciju 32/142 kojom se ovaj dan obilježava kao Međunarodni dan žena, ukazujući na neophodnost jačanja pozicije žene, kao garanta uspješne porodice, kao i uspješnog razvoja ljudske populacije.

Ovaj dan podsjeća nas na brojne obaveze koje su preuzete međunarodnim dokumentima. Kairski dokument o populaciji i razvoju (ICPD), potpisan 1994. godine, koji se ove godine obilježava kao "Kairo +15", afirmiše i princip 4, koji se odnosi na unapređenje ravnopravnosti polova i jačanje položaja žena, te daje pravo ženama da kontrolišu svoju plodnost i predstavljaju temelj populacionih i razvojnih programa.

Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj podržava i princip ovog međunarodnog dokumenta - da su ljudska prava žena i djevojčica neotuđivi, integralni i nedjeljivi dio univerzalnih ljudskih prava.

Stav ove grupe je da u društvu treba osigurati puno i ravnopravno učešće žena u građanskom, kulturnom, ekonomskom, političkom i društvenom životu na svim nivoima organizovanja BiH i u svijetu.

Također, iskorjenjivanje svih vidova diskriminacije na osnovu pola spada među prioritetne ciljeve našeg društva.

Parlamentarna grupa podsjeća i na Međunarodni akcioni plan o starenju (MIPAA) usvojen 2002. godine u Madridu, a koji nas obavezuje da ukažemo na težak i neravnopravan položaj žena u populaciji starih lica.

-Iako ima mnogo više žena nego muškaraca, treba uticati na njihov položaj tako da se ukloni polna diskriminacija, te postigne zadovoljavajući nivo ravnopravnosti i kod starijih lica, navodi Parlamentarna grupa za polulaciju i razvoj.

Ukazuje i na činjenicu da je u populaciji starih lica više starijih žena nego muškaraca, te da se njihov broj povećava što su stariji. Zato je veoma važno da se osigura uvođenje rodno osviješćenog pristupa o neophodnosti ravnopravnosti polova u sve politike, programe i zakonodavstvo.

Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj ističe da će se zalagati za podsticanje ratifikacije i donošenje rezolucija, deklaracija, konvencija i drugih međunarodnih dokumenata, kao i dobrih zakona, potrebnih za afirmisanje ravnopravnosti polova i jačanje populacije u BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.