Špirić u Jerusalemu
0

"Neophodno je ispuniti uslove iz Pisma namjere"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić razgovarao je u subotu u Jerusalemu s glavnim direktorom Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Dominiqueom Straussom-Kahnom i izvršnim direktorom Holandske konstituence za Svjetsku banku (WB) Ruddom Treffersom.

Predsjedavajući Špirić je direktora Trefersa informirao o statusu portfelja WB-a u BiH, koji se sastoji od 17 aktivnih projekata, u ukupnom iznosu od 466,4 miliona američkih dolara. Naglasio je da je stopa plasmana ohrabrujuća, jer BiH trenutno ima najbolji trend povlačenja sredstava Svjetske banke od svih zemalja jugoistočne Evrope.

Također je podsjetio da je prije samo četiri godine BiH bila na dnu liste kada je riječ o stopi plasmana sredstava Svjetske banke. Predsjedavajući Špirić je kao ohrabrujuće ocijenio da će stopa plasmana u ovoj godini dostići ciljanih 25 posto.

Predsjedavajući Špirić je direktora Trefersa informirao da BiH, nažalost, nije uspjela završiti drugi pregled u sklopu trogodišnjeg stand-by aranžmana s MMF-om, prvenstveno zbog neispunjenih obaveza Federacije BiH, dok su državni nivo i Republika srpska ispunili sve obaveze koje se na njih odnose iz Pisma namjere.

Sagovornici su saglasni da je neophodno ispuniti uslove iz Pisma namjere i na taj način izvršiti prijeko potrebne reforme.

Predsjedavajući Špirić je u subotu održao sastanak i sa glavnim direktorom MMF-a Straussom Kahnom, tokom kojeg se zahvalio na podršci koju je MMF do sada pružio BiH. Istaknuo je da je stand-by aranžman osigurao ne samo finansiranje nego i donošenje ključnih zakona za strukturne reforme iz oblasti socijalnih davanja.

Program je nesumnjivo ublažio negativne efekte globalne ekonomske krize, naglasio je Špirić, izražavajući žaljenje što drugi pregled aranžmana nije uspješno završen zbog neispunjenih obaveza Federacije BiH. Izrazio je nadu da će nadležni u FBiH pokazati snagu i odgovornost i donijeti odluke potrebne za ispunjenje uvjeta.

Špirić je direktora MMF-a informirao o planovima za smanjenje fiskalnog deficita sa 4,5 posto na tri posto bruto društvenog proizvoda te naglasio kako je potrebno doći do okvira budžeta koji neće ugroziti socijalnu i razvojnu komponentu entiteta ni funkcioniranje državnih institucija.

Špirić je istaknuo da je ovaj cilj moguće postići ako svi u BiH pokažu potrebnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti.

S tim u vezi direktor Kahn je naglasio da globalni okvir budžeta nije uvjet za uspješno zaključenje drugog pregleda aranžmana, što znači da je to isključivo stvar domaćih institucija.

Sastanku s direktorom MMF-a prisustvovao je i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, navodi se u saopćenju.