Radmanović i Praštalo
4

Neophodno brže i konkretnije djelovati za brži proces EU integracije

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropskog pokreta u BiH (EPuBiH) Predrag Praštalo razgovarao je u Banjoj Luci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, te premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem i predsjednikom NSRS Igorom Radojičićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je pružio podršku radu i aktivnostima organizacije u procesu EU integracija.

Radmanović je sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad projektom centralnog obilježavanja Dana Evrope u BiH 2013. godine u organizaciji Evropskog pokreta.

"Ovo je, nakon Banje Luke 2009. i Pala 2011., treće visoko pokroviteljstvo Nebojše Radmanovića u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nad tom manifestacijom", navode iz EPuBiH.

Radmanović i Praštalo su se suglasili da je neophodno brže i konkretnije djelovati da bi se ubrzao proces EU integracije društva i uhvatio korak sa zemljama okruženja, prihvatajući da je to prije svega zadatak domaćih subjekata, u prvom redu političkih stranaka i lidera, ali da jednako tako nedostaje i mora postojati konkretnija podrška i razumijevanje međunarodne zajednice u rješavanju objektivnih problema s kojima je BiH opterećena.

Predsjednik Evropskog pokreta informirao je Radmanovića o inicijativi regionalnog karaktera, koju organizacija namjerava pokrenuti naredne godine u oblasti jačanja regionalne suradnje u procesu EU integracija.

Nakon susreta sa Radmanovićem i neophodne podrške koja je najavljena, predstavnici Evropskog pokreta će tokom naredne godine imati susrete sa predsjednicima zemalja regiona, koje bi trebale biti uključene u taj projekt.

Na novogodišnjem koktelu u zgradi NSRS, Praštalo je informirao predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića i premijera RS Aleksandra Džombića da će naredne godine centralna ceremonija obilježavanja Dana Evrope u BiH biti održana na teritoriji Republike Srpske.

Naglasio je da je za očekivati da Vlada i Skupština RS budu direktno uključene u pripremu tog značajnog projekta. Evropski pokret je ranije pismeno pozvao Vijeće ministara BiH i predsjedavajućeg VM BiH Vjekoslava Bevandu da također budu pokrovitelji tog projekta.

"Obilježavanje 9. maja - Dana Evrope u našoj zemlji je odlična internacionalna promocija i više nego jasna poruka EU i međunarodnoj zajednici da bh. društvena zajednica jeste i želi pripadati velikoj porodici naprednih i civiliziranih demokratskih država i naroda Evrope", saopćila je Pres- služba EPuBiH.