Predsjedništvo SDA
0

Neophodna rekonstrukcija Federalne vlade

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da je neophodno izvršiti rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, uključujući personalne promjene i preraspodjelu nadležnosti postojećih resora.
  • Nezadovoljni smo stanjem i rezultatima u sektorima industrije i energetike te finansijskom, boračkom i socijalnom sektoru. Proces donošenja odluke o izboru strateških partnera u elektroenergetskom sektoru treba da bude vraćen na početak i da se provede po zakonitim i transparentnim procedurama, uključujući i javni međunarodni tender, a da se ova oblast regulira donošenjem odgovarajućih zakona, kaže se u saopćenju SDA.

Vlada Federacije BiH, kako se dalje navodi, treba da istraje u reformama boračke i socijalne zaštite kao i javne uprave, u okviru realnih mogućnosti, a kantonalni odbori Stranke treba da analiziraju rad kantonalnih vlada.

Predsjedništvo SDA, također, traži od OHR-a da stavi van snage Zakon o državnoj službi Zapadno-hercegovačkog kantona kojim se, kako se navodi, razbija sistem državne službe u FBiH i poništava dostignuti stupanj reforme .

"OHR mora urgentno djelovati jer se radi o opasnom presedanu koji zahtijeva hitnu akciju OHR-a, kaže se u saopćenju SDA.