Nataša Kandić
0

"Neophodna regionalna komisija za otkrivanje istine!"

FENA
Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je neophodno osnivanje zvanične regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše SFRJ od 1991. godine, kao i rasvjetljavanje sudbine oko 16.500 nestalih.

"Mora se otkriti istina o žrtavama, koje se moraju popisati i izjednačiti, da bi se mlade generacije oslobodile teškog naslijeđa prošlosti na ovim prostorima", kazala je Kandić na sastanku s preživjelim žrtvama i udruženjima porodica žrtava sa prostora bivše Jugoslavije, povodom osnivanja komisije.

"Moramo da pridobijemo države, vlade da formiraju regionalnu komisiju kao garanciju da se zločini više nikada neće ponoviti", istakla je ona i objasnila da su nevladine organizaije i porodice žrtava prošle godine pokrenule inicijativu za formiranje regionalne komisije REKOM.

Inicijativu za formiranje REKOM dosad je podržalo 166 nevladinih organizacija i oko 200 pojedinaca, koji će poslije konsulatacija s porodicama žrtava, a koje će trajati do juna sljedeće godine, pokrenuti sakupljanje milion potpisa građana bivših jugoslovenskih republika.

Oni će potpise s prijedlogom modela komisije predati nacionalnim parlamentima i vladama sa zahtjevom za njeno zajedničko osnivanje.

Kandićeva je kazala da se obavlja simulatana debata u bivšim jugoslovenskim republikama u cilju poimeničnog popisa žrtava i dobijanja zvaničnog dokumenta o tome, što nije učinjeno na ovim prostorima ni poslije Prvog, ni Drugog svjetskog rata.

"Nema saosećanja sa žrtvama, nema solidarnosti, nema priznavanja onoga što se dogodilo", istakla je ona i dodala da se moraju imati precizni podaci o žrtvama da se njima ne bi manipulisalo, prenosi Tanjug.