Međunarodni dan borbe protiv raka
0

Neophodna edukacija o prevenciji malignih oboljenja

FENA
Foto: P./Klix.ba
Foto: P./Klix.ba
Maligne bolesti su veliki društveni problem, ali uz kvalitetne preventivne programe moguće je spriječiti nastanak trećine malignih oboljenja, kazao je dr. Anes Pašić iz Udruženja onkologa BiH na današnjoj pres-konferenciji u povodu 4. februara, koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv raka.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Istaknuo je da su ispitivanja pokazala da se još trećina onkoloških pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u ranom stadiju i uspješno tretira.

Navodi da u BiH nema dovoljno skrining programa kao načina da stručnjaci uoče promjene koje mogu prethoditi raku, kao ni novca za provođenje preventivnih programa. Međutim, nedostatak novca za te svrhe slučaj je i u većini mnogo razvijenijih država nego što je naša.

Kod nas je primjetna i nedovoljna svijest o značaju prevencije, a na to se može najkvalitetnije utjecati putem obrazovnog sistema i to isticanjem navika zdravog stila života i prehrane, značaja tjelesnih aktivnosti, kao i zaštite od infekcija povezanih s nastankom malignih oboljenja. Pašić kaže da pacijenti u BiH mogu biti zadovoljni s esencijalnom listom lijekova koja im je na raspolaganju.

Pozitivan primjer kontinuirane edukacije o značaju prevencije svakako je Udruženje pacijentica oboljelih i liječenih od karcinoma dojke "Renesansa" koje organizira predavanja za stanovništvo. To je i jedan od najboljih načina da se radi na iskorjenjivanju stigme i straha kad su u pitanju maligne bolesti.

Spomenka Hadžić, predsjednica je Udruženja "Renesansa", a danas se navršilo 14 godina od kada je operirana zbog karcinoma dojke.

"Onog trenutka kad saznate da ste bolesni ruši se vaš svijet. Tada je važna uloga udruženja koja mogu pružiti psihološku podršku, dati savjet i povezati vas s medicinskim stručnjacima", kaže ona. Ističe da je u tim situacijama važna podrška i obitelji, a bitno je i korigirati životne navike.

Profesorica dr. Hiba Bašić danas je istaknula da važan segment u uspješnom tretmanu malignih bolesti čini suradnja s bivšim pacijentima jer se tako najbolje može utjecati na institucije sistema da se efikasnije pozabave tim problemom.

Kampanja pokrenuta u povodu Međunarodnog dana borbe protiv raka ove godine odvija se pod parolom "Zajedno je to moguće!", a ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da samo sistematski i zajednički djelujući svako u svojoj oblasti može napraviti značajan progres u borbi protiv malignih oboljenja.

Svjetska statistika pokazuje da je rak jedan od vodećih uzroka smrti, a za BiH ne postoje tačni podaci jer u našoj državi ne postoji jedinstveni registar za rak.