Michael Tatham
0

"Neophodna državna koordinacija u oblasti poljoprivrede"

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham izjavio je danas da je potrebno pristupiti rješavanju problema nedostatka mehanizama koordinacije na državnom nivou kada je u pitanju oblast poljoprivrede.

“Ovo nije pitanje centralizacije, nego pitanje funkcionalnosti", ukazao je britanski ambasador i pozvao na jačanje razvoja ruralne politike budući da ona može odigrati ključnu ulogu u kreiranju zaposlenja te poboljšanju kvalitete života za ruralno stanovništvo BiH.

Tatham je podsjetio na sredstva EU pomoći BiH u ovoj oblasti, te da je za pristupanje istim neophodan aktivan angažman i trud bosanskih vlasti.

Britanski ambasador bio je danas gost na sastanku u okviru Inicijative „Građani/ke za Evropu“ održane u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na kojoj su predstavnici 11 političkih stranaka iznijeli mišljenja da je Bosni i Hercegovini za ispunjenje uvjeta Evropske unije u oblasti poljoprivrede u prosjeku potrebno sedam godina.

Sastanku su prisustvovali predstavnici više stranaka: DNZ, SP, HDZBiH, SBiH, DP, SBBBiH, PDP, SDS, NSP, DNS, NSRzB.

Predstavnici 17 nevladinih organizacija i predstavnici političkih stranaka diskutovali su i o načinima provedbe reformi u oblasti poljoprivrednog sektora, na osnovu preporuka iz nezavisnog istraživačkog dokumenta „Analiza institucionalno-pravnog okvira i kapaciteta poljoprivrednog sektora u BiH“ u kontekstu EU integracija BiH.

Ključne preporuke uključuju neophodnost zajedničke poljoprivredne politike na nivou Bosne i Hercegovine te harmonizaciju podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji. Učesnici današnje rasprave su se bavili pitanjima dobre volje političara koja je neophodna da bi se ispunili EU zahtjevi, kvalitetom bh. proizvoda i njihovoj konkurentnosti na vanjskom tržištu, neimplementaciji postojećeg zakona o poljoprivredi, hrani i ruralnom razvoju, te pitanjem nepostojanja odgovornosti za neprovođenje zakona.