BiH
224

Neobično, izazovno, a vjerovatno i isplativo: Odlučili su studirati kineski u BiH i nisu se pokajali

Piše: N. Novalić
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Katedra za kineski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovana je 2011. godine, a sada ima već više od 100 studenata. Ove godine, za samo nekoliko mjeseci, Katedra za kineski i engleski jezik imat će i prve diplomante.

Katedra za Kineski i engleski jezik osnovana je 2011. godine na inicijativu tadašnjeg dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu dr. Milenka Pikule. On je imao priliku da ode u Kinu te je shvatio da se vrijedi zalagati da se studij kineskog jezika pokrene i na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Prvo je došlo dvoje kineskih lektora, a potom se radilo i na oformljavanju domaćeg kadra.

Studenti iz cijele BiH, ali i regiona

Ovo je jedina Katedra za kineski jezik u Bosni i Hercegovini, a na području bivše Jugoslavije kineski jezik izučava se još samo na Univerzitetu u Beogradu. Iz tog razloga kineski jezik u Istočno Sarajevo dolaze studirati studenti iz cijele BiH, ali i studenti iz susjednih država.

Iako brojka od više od 100 studenata koji studiraju kineski zvuči impresivno, na Katedri za kineski i engleski jezik tek od sljedećih godina očekuju veći broj studenata. Naime, od prošle godine su, posredstvom Konfucijevog instituta, počeli upoznavati srednjoškolce širom Balkana o činjenici da kineski jezik mogu studirati u Istočnom Sarajevu.

A na Katedru za kineski i engleski jezik iz Beograda je 2012. došla i doc. dr. Bojana Pavlović. Nakon okončanja studija kineskog u Beogradu te postdiplomskih studija u Kini, Bojana je započela profesorsku karijeru na tada tek osnovanoj Katedri za kineski i engleski jezik.

Prema Bojaninom mišljenju, postoji nekoliko razloga zašto se mladi odlučuju studirati kineski jezik. Jedan je, baš kao i u njenom slučaju, činjenica da postoje mnogobrojni mladi koji vole neke drukčije i neobične izazove. Naravno, nije zanemariv ni broj onih koji sasvim racionalno razmišljaju nadajući se lakšem zaposlenju nakon završenog studija kineskog jezika.

Prilika za dobar posao

“Prilike za posao su zaista dobre. Kina je zemlja u ekspanziji i sve je više kompanija koje nastoje doći na naše prostore. Tim kompanijama trebaju prevodioci, trebaju im osobe koje poznaju domaće prilike i to je velika šansa za mlade. Dosta tih prilika naši studenti mogu iskoristiti. Mi im govorimo o tome kako stvari funkcionišu u stvarnom svijetu, uče o kineskoj kulturi, kako napisati kvalitetan CV, kako komunicirati sa starijima. Tako naši studenti na tržište rada izlaze dosta spremni”, kaže doc. dr. Bojana Pavlović.

Vu Jali, odnosno Jelena Vujičić je studentica treće godine. Jelena nam prvo objašnjava odakle joj “kinesko ime”.

“Imena na kineskom se ne prevode već se daju po značenju ili sličnom izgovoru. Tako sam ja od svojih profesora dobila ime Vu Jali. Njima je teško da pamte naša imena kao i nama njihova. Tako da svi, kada počnu da uče kineski jezik, dobiju i svoje 'kinesko ime'”, pojašnjava Jelena.

Za učenje kineskog jezika presudna je bila želja za nečim drukčijim. Zaintrigirala ju je kineska kultura, kineska historija, hrana, sve vezano za Kinu. Osim toga, kineski jezik je, priča Jelena, sam po sebi izuzetno zanimljiv i neobičan.

“Ljudi se definitivno ne trebaju bojati kineskog jezika. Naprotiv, trebaju biti motivisani da nauče te znakove koji su nam privlačni, barem do te mjere da razumiju osnove”, kaže Jelena.

Dodaje da je kod učenja kineskog najteže učenje izgovora, ali da ni to nije nesavladiva prepreka.

Težak, ali ne i nesavladiv jezik

"Postoji ogromna razlika između evropskih jezika i kineskog. To je potpuno drukčiji jezik, potpuno drukčija gramatika, i sigurno da je teško prebaciti misli sa nekog od evropskih jezika na kineski. Ali da je nemoguće, sigurno nije”, pojašnjava Jelena.

Ona poziva svoje vršnjake da upišu studij kineskog jezika.

“Ne samo zbog sjajnog iskustva, putovanja, novih poznanstava, nego i zbog činjenice da je Kina u ekspanziji te da će imati posla”, kaže Jelena.

Za one koji bi željeli početi učiti kineski jezik, ali ga ne bi htjeli ili mogli studirati, naše sagovornice predlažu pohađanje kurseva kineskog u Konfucijevim institutima. Jedan takav otvoren je na Palama i u Sarajevu.

“Definitivno imamo velik odziv zainteresiranih. Predajem u Konfucijevom institutu na Palama i mi već imamo 30-ak polaznika. Ako ne možete da se odlučite učiti kineski jezik kao prvi, onda je to dobra opcija da ga učite kao drugi ili treći jezik”, kaže Jelena.

Milica Mirković, ili na kineskom Mini Đa, je četvrta godina studija kineskog jezika. Još uvijek nije sigurna da li će nakon okončanja studija nastaviti master studije ili će pokušati naći posao, ali ne isključuje mogućnost kombinacije ovih dviju opcija.

Kaže da voli strane jezike, ali i izazove, a kineski jezik je sigurno jedan od najtežih jezika te je to bilo presudno da se prije četiri godine odluči za ovaj studij.

“Mislim da je mnogo interesantan jezik, kad vidite pismo to vas dodatno zaintrigira”, kaže Milica.

I danas im mnogi ne vjeruju da tečno govore kineski

No, njeni roditelji nisu mislili baš tako. Katedra je bila tek osnovana, kineski jezik prilično stran, tako da su joj savjetovali da upiše nešto “normalnije” kao što su matematika ili biologija.

“Čak i danas me čudno gledaju kad im kažem da studiram kineski jezik. Imam i danas prijatelja koji mi ne vjeruju da studiram kineski, a kad im nešto kažem na kineskom sumnjaju da to uopće nije kineski već da nešto mrmljam”, pojašnjava Milica.

Prvoj generaciji, kojoj pripada i Milica, posebna poteškoća bio je nedostatak domaćeg kadra i nastavnih sredstava i pomagala. Danas je situacija znatno drukčija, zahvaljujući prije svega Ambasadi Kine u BiH.

Jelena i Milica jednu godinu studija su provele u Kini, gdje su dodatno usavršavale svoje znanje kineskog jezika.

“Iskustva iz Kine su nezaboravna. Ne samo da srećete Kineze, već se družite i sa studentima iz različitih zemalja koji uče kineski. S njima jednostavno podijelite iskustva, ali i teške trenutke kada ste misli odustati od učenja kineskog jezika”, kaže Milica.

A Kinezi, uglavnom, i ne znaju gdje je Bosna i Hercegovina.

“No, ako im spomenete Jugoslaviju, onda budite spremni na predavanje o Titu i Valteru”, dodaje Milica.

U četvrtak je na Palama održano i 14. takmičenje u poznavanju kineskog jezika pod nazivom "Kineski most". Najbolji će imati priliku svoje znanje pokazati na centralnom takmičenju u Kini.

Ako se još niste odlučili šta studirati, a probali biste nešto na šta će se odlučiti rijetki, kineski jezik je definitivno za vas.