BiH
0

Nenadić: U BiH 2 540 porodica koristi kolektivni smještaj

FENA
U BiH danas električnu energiju nemaju 3 743 kuće povratnika, a u 43 općine na 106 lokaliteta 2 540 porodica koriste različite vidove kolektivnog smještaja, kazao je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić na okruglom stolu "Prava i mogućnosti održivog povratka" koji je jučer održan u Modriči.

Okrugli stol organizirala je Otvorena kuća - Centra za mir i kulturu dijaloga u Srpskom kulturnom centru Modriča, a u sklopu projekta kojeg sufinancira Europska unija i provodi HKD "Napredak", priopćeno je iz tog društva.

Elizabeta Lukačević iz Biroa za ljudska prava Tuzla smatra da se stvarni život kod održivog povratka u proteklih devet godina odvija na razini lokane samouprave te da je rad s predstavnicima mjesnih zajednica najvažnija karika u odnosu građana i vlasti

Tijekom okruglog stola izraženo je nezadovoljstvo što su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS raspisali javni oglas iz programa održivog povratka za koji očito nije bilo dovoljno sredstava.

Na nedostatak dobrih projekata održivog povratka upozorio je i Vladimir Pandurević, izaslanik Europske komisije u BiH.

Puno je problema koji onemogućavaju normalan život i svakodnevnu egzistenciju među kojima je i problem transparentnog davanja poljoprivrednog dobra u zakup kao i problem zdravstvenog osiguranja, kazao je Pandurović.

U radu okruglog stola sudjelovali su Vladimir Pandurević, izaslanik Europske komisije u BiH, Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Josip Juras, generalni konzul RH u Tuzli, Blaž Župarić, ministar Vlade Županije posavske, Rade Zorić, načelnik odjela Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe RS, Bojan Vidić, zamjenik načelnika općine Modriča, prof. Franjo Topić, predsjednik HKD "Napredak", te ostali predstavnici vlasti, veliki broj predstavnika nevladinih organizacija i predstavnici vjerskih zajednica.