BiH
6

Nenad Kesić: EU želi poremetiti donose među bh. entitetima

Anadolija
Nenad Kesić (Foto: SRNA)
Nenad Kesić (Foto: SRNA)
Akcionari kompanije Elektroprenos BiH su entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i oni imaju pravo da samostalno raspolažu njenim novcem, izjavio je Nenad Kesić, član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Komentarišući nezadovoljstvo i predstavnika Direktorijata za proširenje Evropske unije, ali i opozicije u RS-u, zbog namjere vladajućih partija na državnom nivou, predvođenih SNSD-om i SDP BIH da izglasaju izmjene Zakona o Elektroprenosu BiH i time raspodjele 100 miliona KM dobit kao podršku entitetskim budžetima za narednu godinu, Kesić je istakao da je “vrlo teško ocijeniti namjere onih koji su kritički nastrojeni“.

Uz konstataciju da će i nakon raspodjele tih 100 miliona maraka "ostati sasvim dovoljno novca za investicione radove", Kesić je u današnjem obraćanju u Banjoj Luci istakao da u SNSD-u „nisu sigurni da su svi stavovi Evropske unije dobronamjerni kada je u pitanju BiH“.

"Kritike koja nam upućuje Evropska unija imaju za cilj da poremete odnose između entiteta", podvukao je Kesić.

Dodao je da se u SNSD-u ne osjećaju odgovornim što nije ispoštovan sporazum koji su u oktobru 2012. godine u Briselu potpisali državni i entitetski premijeri, a kojim su se obavezali da se dobit Eletroprenosa BiH neće koristiti dok se ne uspostave nove rukovodne strukture kompanije i ne utvrde planovi rekonstrukcije elektroprenosne mreže u BIH.

"Investicioni radovi neće biti izvršeni ni 2014. ni 2015. godine, pa je neopravdano da ta sredstva stoje neiskorištena", kazao je Kesić.

Opoziciju u RS-u optužio je da se protivi raspodjeli dobiti Elektroprenosa, jer se time osigurava stabilnost budžeta, jer se, kako je istakao "time želi osujetiti pobjeda SNSD-a na izborima naredne godine".