Dom naroda o budžetu
0

'Nemamo uvid u iznos stranih donacija u BiH'

FENA
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas razmatrala posljednju grupu od 13 revizorskih izvještaja. Saslušane su institucije koje su od Ureda za reviziju institucija BiH dobile mišljenje s rezervom.

„Najinteresantnije je pitanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koje je 2006. i 2007. godine onemogućilo Uredu za reviziju da radi svoj posao. To znači da za dio sredstava, odnosno grant koji je došao od Evropske komisije 2006. u vrijednosti oko tri i po miliona KM i 2007. oko 5,2 miliona KM, nije stavljena mogućnost finansijske kontrole Ureda za reviziju“, kazala je za Fenu predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić.

Dakle, dodala je, pokušali smo detaljno da napravimo istragu kako je moguće da su se institucije iz oblasti pravosuđa, koje su po definiciji zadužene da štite zakonitost ove zemlje, pretvorile u svoju suprotnost i da praktično one pokušavaju da izbjegnu upravo te zakone koji su doneseni.

Majkić ističe da je ova institucija (VSTV) zaposlila Parlamentarnu skupštinu, njene ustavnopravne komisije su se bavile autentičnim tumačenjem da li sredstva grantova treba da provjerava Ured za reviziju ili nezavisna revizorska kuća, kako su oni tvrdili.

„Dvije godine su praktično zaposlili Parlament da se bavi time. Naknadno je Ministarstvo pravde izašlo s jasnim tumačenjem u januaru ove godine da je norma apsolutno jasna i da Zakon o reviziji nikoga ne izuzima, ni jednu instituciju pa ni VSTV. U skladu s tim, revizioni izvještaj za 2007. morao je obuhvatiti pored 2,2 miliona KM budžetskih sredstava ove institucije i 5,2 miliona grantova od Evropske komisije“, smatra Majkić.

To je Ministarstvo pravde eksplicitno naglasilo i poslije toga, ističe ona, više nije trebalo da bude bilo kakve dileme.

„Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Gospodin Kourkoulas je poslao jasno pismo Evropske komisije koja kaže da je ugovorom o stranim donacijama predviđeno da neka nezavisna revizorska kuća radi tu reviziju, ali to nikako ne znači da ako postoji domaća institucija koja je za to predviđena da ona taj dio posla ne obavi. Dakle, ni jedna institucija s kojom smo komunicirali na tom planu nije rekla da je VSTV u pravu“, kazala je Majkić.

Ona je istaknula da predstavnica VSTV-a koja je danas bila na sjednici Komisije ne može u punom kapacitetu govoriti uime institucije te da bi bilo mnogo bolje da je došao prvi čovjek te institucije „koji nije smatrao da treba da se pojavi“.

„Nisam dobila ni jednu validnu odbranu zašto se institucija tako ponašala u prethodne dvije godine. Dakle, nama je to otvorilo oči da ubuduće ni jedna institucija neće više moći da se ponaša na takav način“, kazala je Majkić.

Komisija je donijela zaključke koje će uputiti Domu naroda PSBiH na razmatranje.

"Oni govore u prilog tome da, pored toga što mora da ispuni obaveze koje su već navedene kao preporuka u revizorskom izvještaju za 2007. godinu, oni će morati i da Uredu za reviziju stave i dokumentaciju koja govori o svim primljenim donatorskim sredstvima u 2006. i 2007. odnosno i u 2008. ako su ih primili i to će biti sastav izvještaja Ureda za reviziju za 2008. godinu, a onda ćemo reći i koji je prijedlog mjera za prevazilaženje stanja u ovoj instituciji", kazala je Majkić.