Mirko Lujić, direktor SIPA-e
0

"Nemamo podatake o Mladićevim pomagačima"

SRNA
Mirko Lujić
Mirko Lujić
Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) ne raspolaže informacijama o postojanju terorističkih organizacija u BiH povezanih s Al Kaidom niti ima novih saznanja o mreži podrške haškim bjeguncima, izjavio je direktor Sipe Mirko Lujić.

Lujić je rekao da je Sipa razmjenom podataka sa drugim policijskim agencijama došla do informacija da je jedan broj lica osumnjičenih za terorizam izvjesno vrijeme boravio na području BiH, a za jedan broj tih lica raspolaže informacijama i o njihovim navodnim kriminalnim aktivnostima.

Na pitanje da li SIPA raspolaže saznanjima o postojanju mreže podrške haškom bjeguncu Ratku Mladiću u BiH, Lujić je rekao da Agencija ne raspolaže novim upotrebljivim saznanjima o onome što se u žargonu naziva "mreža podrške haškim bjeguncima".

Prema njegovim riječima, Sipa, zajedno sa drugim agencijama, kontinuirano preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja osumnjičenih za ratne zločine, uključujući i haške optuženike. 

"U tom smislu se, u okviru zakonskih ovlašćenja i raspoloživih kadrovskih i tehničkih kapaciteta, preduzimaju i prema licima za koja postoje informacije ili osnovi sumnje da pružaju pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela ili pomoć licu optuženom od Međunarodnog krivičnog suda. Agencija ne raspolaže novim upotrebljivim saznanjima o onome što se u žargonu naziva `mreža podrške haškim bjeguncima`", istakao je Lujić.

On je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" potvrdio da postoje politički pritisci na rad Sipe koji, kako je rekao, dolaze iz različitih političkih i drugih struktura u BiH.

Na pitanje zašto je svog pomoćnika za Krivično-istražno odjeljenje Dragana Lukača rasporedio na funkciju koja ne postoji u Sipi, Lujić je rekao da je Odjeljenje za zaštitu ličnosti i objekata, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za istrage i zaštitu, još funkcionalni i organizacioni dio Agencije i da su policijski službenici na rasporedu u ovom odjeljenju još u statusu policijskih službenika Agencije.
Objašnjavajući zašto je Vahida Alagića rasporedio na funkciju načelnika Odjeljenja za zaštitu svjedoka u vrijeme dok je bio pod istragom, Lujić je rekao da je Alagić istekom mandata u Graničnoj policiji BiH 10. septembra 2009. godine raspoređen na jedno od upražnjenih radnih mjesta za koje je predviđen čin glavnog inspektora, načelnik u Odjeljenju za zaštitu svjedoka. 

"Zbog otvorene istrage za krivično djelo ratnog zločina koju protiv njega vodi Tužilaštvo BiH, a nakon odluke Disciplinske komisije Agencije, gospodin Alagić je istog dana suspendovan sa dužnosti načelnika ovog odjeljenja. Nakon obavještenja tužioca o obustavljanju istrage i nakon odluke Disciplinske komisije Agencije suspenzija je gospodinu Alagiću ukinuta 25. decembra 2009. godine", objasnio je direktor Sipe.