BiH
0

Nema zvaničnog zahtjeva za izgradnju spomenika na Zlatištu

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je s gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Radomirom Kezunovićem razgovarala o najavi postavljanja krsta na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću.

"Ne mogu reći hoće li biti izgradnje krsta ili ne, ali mogu da kažem da u Gradu Istočnom Sarajevu i općinama Istočnog Sarajeva nema nijednog zvaničnog zahtjeva u smislu da se traži odobrenje ili saglasnost za izgradnju takvog spomenika", kazao je novinarima nakon sastanka gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović.

"Kada se bilo ko pojavi sa zvaničnim zahtjevom u tom smislu, onda će i Grad i administracija Grada i općine u sastavu Grada konsultovati institucije u Gradu, uključujući i političke partije i nevladin sektor i koordinirati s Gradom Sarajevom", kazao je Kezunović.

Gradonačelnica Sarajevo prenijela je gradonačelniku Istočnog Sarajeva atmosferu i reagiranje građana Grada Sarajeva kada je u pitanju najava izgradnje krsta kao spomen-obilježja nastradalim Srbima u BiH i Sarajevu.

"Kao gradonačelnici trebamo prije svega da utječemo na smirenje situacije, na iznalaženje rješenja koja će voditi ka rješavanju ovih problema, ka izgradnji mira i povjerenja među građanima",naglasila je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica Borovac i gradonačelnik Kezunović istakli su da nema nikakvog razloga za uznemirenje u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, niti da se prave bilo kakvi nesporazumi iz tog konteksta.

"Građani i Sarajeva i Istočnog Sarajeva nemaju razloga za uznemirenje i strah, a gradonačelnica i ja pozivamo građane da nas podrže u tom smislu da stvaramo atmosferu življenja u gradu poželjnu za sve građane", kazao je Kezunović dodavši da je dogovoreno da će aktivnosti na izgradnji spomen-obilježja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti predmet koordinacija i razgovora dvoje gradonačelnika.

"Zbog atmosfere koja je stvorena i u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, želimo zajedno da izrazimo nezadovoljstvo i osudu neodgovornih postupaka i neodgovornih ljudi, kada je riječ bilo o samovoljnim postavljanjima nekakvih temeljaca o kojima administracija Grada Istočnog Sarajeva niti bilo koja općina u Gradu Istočno Sarajevo nije zvanično informisana", kazao je Kezunović.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je naglasila da "takvu vrstu spomen-obilježja ne treba praviti, jer ona samo podgrijava nepotrebnu atmosferu".

"Spomen-obilježja koja se prave trebaju da budu dostojanstvena, na način koji će prihvatiti svi" kazala je gradonačelnica Borovac.

Susret gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Radomira Kezunovića održan je u Kezunovićevom uredu u Lukavici.