Republika Srpska
0

Nema zahtjeva za poskupljenje struje

SRNA
U Republici Srpskoj do daljnjeg neće biti poskupljenja struje, potvrđeno je u Regulatornoj komisiji za energetiku RS, čije je sjedište u Trebinju.

Prema obavještenju iz ove komisije, nijedno elektroenergetsko preduzeće koje djeluje u okviru "Elektroprivrede RS" nije podnijelo zahtjev za promjenu cijene električne energije, odnosno za pokretanje tarifnog postupka pred Regulatornom komisijom za energetiku, pa cijene ostaju po starom.

U ovoj komisiji podsjećaju da su na snazi cijene električne energije koje važe od 1. januara ove godine, a koje su utvrđene nakon tadašnjeg sprovođenja tarifnog postupka.

Iako je struja od prvog oktobra skuplja za oko 30 procenata, to ne znači da su poskupjele tarife, već je stupio na snagu zimski obračun u kojem se sprovodi viša sezonska tarifa gdje je cijena struje 13,28 feninga za potrošeni kilovat, odnosno za kategoriju domaćinstava 13,70 feninga i takva cijena ostaje do 31. marta, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Prema važećim pravilima, niža sezonska tarifa koja kreće tek od 1. aprila i traje do 30. septembra, za sada još ima vrijedosti 11,01 fening po kilovatu, odnosno, za kategoriju domaćinstava 10,90 feninga.

U Regulatornoj komisiji za energetiku RS podsjećaju i na više i niže tarifne stavove, odnosno dnevnu i noćnu tarifu, gdje se veći tarifni stavovi primjenjuju u periodu od 6.00 do 22.00 sata za radne dane u sedmici za zimsko računanje vremena i od 7.00 do 23.00 sata ljeti, dok su manje tarife u noćnom periodu u ovim vremenskim intervalima.

I dalje je na snazi odluka prema kojoj se struja obračunava po nižoj tarifi u danima vikenda, od petka u 22.00, odnosno 23.00 sata, do ponedjeljka u 6.00, odnosno 7.00 sati.