Emir Kadrić
0

"Nema zaduženja studenata dok ne budu izmirena dugovanja"

FENA
Studentski dom "Bjelave"
Studentski dom "Bjelave"
Na konkurs za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu na smještaj i ishranu u studentske domove za akademsku 2010/11. godinu, koji je zatvoren danas aplikacije je podnijelo oko 2.400 osoba, a kapacitet dva studentska doma je oko 2.000 kreveta.

Preliminarne liste bit će objavljene krajem jula, potom slijedi žalbeni rok, a u drugoj polovini augusta bit će završena konačna lista studenata koji će dobiti smještaj.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić kazao je FENI da ipak zaduženje, planirano za sredinu septembra neće biti moguće za studente koji dolaze iz kantona koji nisu izmirili dugovanja na ime smještaja i ishrane iz prethodnog perioda.

Kadrić kaže da dugovanja iznose oko dva miliona, te da su najveći dužnici Srednjobosanski (SBK) i Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK).

Tako Vlada SBK na ime subvencioniranja smještaja i ishrane studenata s tog područja sarajevskom Studentskom centru duguje oko 1,6 miliona KM, a HNK oko 300.000 KM, te da je zbog tih neizmirenih troškova iz proteklog perioda dovedeno u pitanje funkcioniranje Studentskog centra i izmirivanje obaveza prema dobavljačima.

Direktor Kadrić kaže da će za novu akademsku godinu biti rezervirani kreveti i za studente iz tih kantona dužnika koji ispune uvjete konkursa, ali da se neće moći zaduživati sve dok ne budu izmirene obaveze iz proteklog perioda ili će to moći uz plaćanje pune cijene.

U proteklom periodu u sarajevskim studentskim domovima bilo je oko 700 studenata iz SBK-a i HNK-a, a Kadrić navodi da ih je prema prvim informacijama ove godine apliciralo najviše nego dosad.