Potpisan ugovor
0

Nema više izbjegavanja kazne bijegom u Srbiju

FENA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministrica pravde Republike Srbije Snežana Malović danas su u Beogradu potpisali dva ugovora kojima se dodatno precizira i uređuje oblast pružanja međunarodne pravne pomoći između dviju država, saopćeno je iz Ministarstva pravde.

Potpisivanjem Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima bit će omogućeno da se kaznene sankcije izvrše nad počiniteljima kaznenih djela, koji su pravomoćno osuđeni u jednoj od država, a koji su prebjegli u drugu državu.

Dosadašnji ugovor je predstavljao pogodnost za počinitelje kaznenih djela jer je omogućavao da se kazna izvršava u jednoj od država, pa i da se izbjegne, jer je bila potrebna suglasnost osuđenog da izdržava kaznu u državi u kojoj se nalazi ili u koju je prebjegao.

Novim rješenjem, iz ugovora se briše suglasnost osuđene osobe i obvezuje se druga država da izvrši kaznu nad osobom koja je prebjegla u tu državu da bi bilo izbjegnuto izvršenje kazne.

Prema dostupnim informacijama u obje države se nalazi oko 150 osuđenih osoba, na koje će se primijeniti odredbe novog ugovora, s tim što će se za svaku osobu voditi poseban postupak priznanja i izvršenja strane sudske presude, na način kako je to precizirano ugovorom.

Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima koji su također, potpisali ministri Čolak i Malović, dodatno precizira i pojednostavljuje uvjete glede pružanja ukupne međunarodne pravne pomoći između dviju država.

Najznačajnijom izmjenom bit će regulirano ustupanje kaznenog gonjenja, gdje je kao ključni kriterij pored državljanstva utvrđeno i prebivalište okrivljenog. Praktično to znači da osoba, koja se drugoj državi ne može izručiti zbog svoga državljanstva, biti procesuirana u državi svoga boravišta ili prebivališta, a da će druga strana toj državi ustupiti kazneno gonjenje sa svim prikupljenim dokaznim materijalima.

Na ovaj način bi se eliminirali dupli postupci u dvije države.

Do potpisivanja ovih sporazuma sa Srbijom došlo je nakon što je ministar Čolak 10. februara u Sarajevu sa svojim hrvatskim kolegom Ivanom Šimonovićem također potpisao Sporazum između Hrvatske i BiH o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Kako su po potpisivanju istaknula dvojica ministara, ovim sporazumom se napokon stalo ukraj nekažnjivosti zbog zloupotrebe dvojnih državljanstava.

"Oni više neće birati hoće li u zatvor ili ne, nego hoće li u Lepoglavu ili Zenicu", kazao je tada Šimonović.

Prema procjenama vlasti BiH, u našoj zemlji je utočište našlo između 40 i 50 osuđenih u Hrvatskoj, dok se u Hrvatsku skrilo oko stotinu osoba osuđenih u BiH.