BiH
89

Nema snijega, ali na Jahorini uživaju i mladi i stari

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Unatoč nedostatku snijega, bosanskohercegovački građani posjetili su bh. olimpijsku planinu Jahorinu na kojoj će danas biti upriličeno obilježavanje 30. godišnjice od Olimpijade u Sarajevu (ZOI).

Mališani se sankaju na onim malim količinama snijega, dok oni stariji uživaju u lijepom vremenu i raznovrsnim sadržajima.

Povodom održavanja manifestacije "Olimpijski sportski vikend", u okviru projekta "Olimpijska porodica - Slavimo olimpizam", danas će na Jahorinu doći i bh. olimpijci, a bilo je predviđeno i održavanje revijalne utrke ambasadora, privrednika i javnih ličnosti, koja je otkazana zbog nedovoljno snijega.

Vođa projekta “Slavimo Olimpizam” Bojan Zec Filipović kazao je danas da su jučer morali otkazati revijalnu utrku u paralel slalomu, a danas su prinuđeni da otkažu i revijalnu trku amasadora i političara.

"Ipak, mi smo danas tu. Mnogo je divnog naroda sa nama. Danas su nam gosti osnovne škole sa područja općine Stari Grad, kao i Istočnog Sarajeva. Opet je veselo i optimistično. Vlada lijepa, opuštena atmosfera", kazao je Filipović, te dodao:

"Naša ambicija je da pokušamo da probudimo optimizam, da počnemo da spremamo novu generaciju olimpijaca", pojasnio je on.

Kako je dalje rekao, danas će biti upriličen i ispraćaj bh. olimpijaca te će im prisutni građani poželjeti sretan put u Sochi u Rusiji.

"Šta će nam donijeti, ostaje da se vidi, ali mi vjerujemo da oni rade sve da što bolje predstave sebe i BiH", pojasnio je Filipović.

Kenan Smajić iz Sarajeva danas je na Jahorini sa roditeljima i sestrom, a kako je kazao, svaki vikend je na planini.

"Volio bi da ima više snijega ali ga nema. Svaki vikend sam na planini", kazao je on.

Nedžad Vuković sa Pala kazao je da je Jahorina danas, u odnosu na prije 30 godina, dosta izgrađenija.

"Prošlo je dosta godina od Olimpijade i iako je i onda bilo dosta dobro organizovano, Jahorina je danas mnogo ljepša", kazao je on i dodao da bi današnji ugođaj bio mnogo ljepši da ima više snijega.

Danas će biti upriličeno i simbolično paljenje olimpijskog plamena. Njega će zapaliti proslavljena klizačica Sanda Dubravčić, koja je i 1984. godine zapalila olimpijski plamen, te Žana Novaković koja će na Olimpijadi u Sochiju ove godine nositi zastavu BiH.

Na ovaj način će se povezati Olimpijada 1984. godine i EYOF 2017.

Olimpijski sportski vikend je prvi u seriji sportskih i kulturnih događaja koji će se sporovoditi u naredne tri godine u okviru projekta „Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam.“