Boško Šiljegović u Beogradu
0

"Nema sistemskog kršenja ljudskih prava pripadnika vojske"

SRNA
Boško Šiljegović
Boško Šiljegović
U BiH, generalno, nema sistemskog kršenja ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga BiH, ali je bilo pojedinačnih slučajeva, rekao je Srni parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović koji je u Beogradu učestvovao na međunarodnom skupu "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga".

"Bili su pojedinačni slučajevi kršenja ljudskih prava po pitanju procedure otpusta, kao i po pitanju uslova života u nekim kasarnama, statusna pitanja, pitanja plata, naknada", rekao je Šiljegović koji je na skupu imao izlaganje o aktivnostima parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u proteklom periodu.

On je rekao da se jedan broj pritužbi pripadnika Oružanih snaga BiH odnosio i na proces napredovanja u službi, a bilo je i jedan do dva slučaja pritužbi koje su se odnosile na nacionalnu opredijeljenost.

Prema njegovim riječima, za 2010. godinu primljene su 132 pritužbe u Kancelariju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, od čega je 76 riješeno, a izdate su četiri preporuke.

Šiljegović je rekao da je više od 50 posto pritužbi riješeno metodom posredovanja, odnosno otklanjanja uočenih nedostataka koji vode kršenju ljudskih prava bez vođenja istrage.

On je naveo da je u BiH pitanje zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga u multinacionalnim operacijama još novo. 

"Moramo biti iskreni da nemamo iskustva u zaštiti ljudskih prava pripadnika koji idu u mirovne misije, ali još učimo i puno toga ćemo da naučimo", dodao je Šiljegović.
Šiljegović je u Beogradu imao niz bilateralnih susreta sa predstavnicima vojnih povjerenika Njemačke, Belgije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije.

Skup pod nazivom "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga - stari i novi izazovi" organizovao je zaštitnik građana Srbije u saradnji sa Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga i uz pomoć Ministarstva odbrane Srbije.

Učesnici skupa bavili su se pitanjima koja se tiču efikasnosti pravnih lijekova dostupnih pripadnicima oružanih snaga, načinima ostvarivanja prava na sindikalno organizovanje u vojsci i zaštitom prava pripadnika vojske u mirovnim misijama. 

Posebna pažnja posvećena je ulozi zaštitnika građana u zaštiti prava pripadnika oružanih snaga u multinacionalnim operacijama i načinu rada i oblicima funkcionisanja vojnih sindikata i udruženja. U radu skupa učestvuju predstavnici više od 20 zemalja.