Robert Cvrtak
0

Nema saznanja o pogibiji zamjenika odreda "El Mudžahedini"

SRNA
Robert Cvrtak
Robert Cvrtak
Uprava policije Federacije BiH (FBiH) nema saznanje da je Libijac Abu Haris al Libi, nekadašnji zamjenik komandanta odreda "El mudžahedini" koji je bio u sastavu Armije BiH, ubijen u Alžiru, rekao je Srni portparol federalne Uprave policije Robert Cvrtak.

Cvrtak nije doveo u vezu ovaj događaj sa akcijom hapšenja lica afro-azijskog porijekla koji nezakonito borave u BiH, dodavši da se aktivnosti policijskih agencija u ovoj akciji i dalje u toku.

Zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH navodi da se pogibija Abu Harisa al Libija dovodi u vezu sa akcijom hapšenja bivših mudžahedina u BiH, kojom koordiniše Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH.

Navodno, riječ je o saradnji alžirskih i bezbjednosnih službi u BiH, koja je dovela do hapšenja trojice nekadašnjih mudžahedina kojima je oduzeto državljanstvo BiH. 

Uhapšeni su Sirijac Ajman Avad , koji je u odredu "El mudžahedin"  bio oficir bezbjednosti, Iračanin Abdulah Baura, čije je ratno ime bilo Abu Hudejfa, i Alžirac Benhira Aise, zvani Abdulrahim, borac četvrte muslimanske brigade iz Konjice. 

Kako piše "Večernji list", Al Libi i njegov telohranitelj poginuli su u obračunu sa alžirskom policijom u bilizini granice sa Malijem, a kod Al Libija su pronađeni i bosanskohercegovački dokumenti za koje još uvijek nije utvrđeno da li su krivotvoreni. 

Al Libi je ratovao u  BiH od 1992. do 1995. godine i bio je zamjenik komandanta odreda "El mudžahedin" Alžirca Abu Ma-alija. 
Iz BiH je otišao nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a, prema pisanju zagrebačkog dnevnika, kod njega su pronađene i lične isprave BiH, za koje nije utvrđeno da li su originalne ili falsifikovane. 

"Večernji list" navodi da je Abu Haris al Libi, poslije odlaska iz BiH, ratovao u Avganistanu, Čečeniji i Iraku, odakle je došao u Alžir. 

Prema istom izvoru, Al Libi je bio zamjenik Abdulrahima Abu Zijada, vođe Al Kaidinog ogranaka u zemljama Magreb, odnosno brigade "Tarek Ben Zijad".