Damir Mašić o pozivu šestorke
0

"Nema sastanka dok na papiru ne vidimo program"

Sarajevo-x.com
Mašić: Gdje je platforma?
Mašić: Gdje je platforma?
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine neće se odazvati pozivu šest partija - SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Stranke za BiH, SDS-a i Saveza za bolju budućnost - da 10. januara ova partija, ali i SDA, razgovaraju o formiranju vlasti u BiH.

Glavnogovornik SDP-a i federalni poslanik Damir Mašić rekao je da se stav može promijeniti jedino ako ovih šest stranaka ponude neki konkretan dogovoreni program na papiru.

"Današnji sastanak je potvrdio našu bojazan da stranke šestorke neće razgovarati o bilo kakvom programu i platformi. Oni su razgovarali kako raspodijeliti vlast na nivou BiH. U pozivu koje smo dobili, kako bi se ponovo okupili i ponovo razgovarali o bilo kakvom programu ili platformi, jedini dnevni red i tačka je formiranje vlasti na nivou BiH", kaže Mašić.

A poziv ostalim

On se pita zašto nisu pozvane i ostale parlamentarne stranke.

"U Parlamentu BiH sjedi mnogo više stranaka od onih koje se pozivaju. HDZ 1990 ima jednog poslanika, koliko ima i Partija demokratskog progresa i Demokratska narodna zajednica, Radom za boljitak i HSP. Ukoliko se u međuvremenu nešto ne promijeni, mi pozivamo i ohrabrujemo stranke šestorke da se dogovore o bilo kojoj platformi i programu o kojima bismo mogli razgovarati. Pošto se to nije dogodilo, niti su dobacili do programa, ništa od sastanka", kaže Mašić.

Na pitanje kako komentira izrečeno da šest stranaka, ukoliko SDA i SDP odbiju razgovore, mogu formirati vlast, Mašić je rekao da je to pitanje za šestorku.

"Prodaja" u Zenici

"Mi njih ne možemo spriječiti u pokušaju. Zavisi koliko će ruku biti. Nisam siguran da to mogu postići jer nije dovoljna kvalifikovana većina u Zastupničkom domu PS BiH, potreban je i Dom naroda", kaže Mašić.

Što se tiče situacije u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je kantonalni poslanik Narodne stranke RzB glasao za delegata HDZ-a BiH, mimo dogovora četiri stranke potpisnice Protokola, Mašić kaže da ta, uvjetno rečeno, "prodaja" ne može utjecati na ono što su stranke potpisale.

"Bolje bi bilo da do toga nije došlo. Prava adresa za pitanje zašto je to uradio je taj poslanik", kazao je Mašić.