Sjednica Vijeća naroda RS
0

Nema saglasnosti o Zakonu o premjeru i katastru u RS-u

FENA
Zakon o premjeru i katastru u RS-u nije usaglašen danas na sjednici Vijeća naroda i u narednih sedam dana bit će predmet rasprave na Zajedničkoj komisiji predstavnika tog vijeća i Narodne skupštine RS-a.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio je veto na ovaj zakon, usvojen glasovima skupštinske većine nakon što je RS sama odustala od Zakona o katastru u RS-u, jer je njegova primjena obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić potvrdio je da će se u narednih sedam dana o uloženim amandmanima Kluba Bošnjaka izjasniti Zajednička komisija, a ukoliko ne bude saglasnosti, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Amandmanom Kluba Bošnjaka traži se da se Zakon o premjeru i katastru ne primjenjuje do odluke u meritumu Ustavnog suda BiH na Zakon o katastru.

Predsjedavajući bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ističe da se spornim zakonom pokušava “progurati srpski interes i zanemariti interes druga dva konstitutivna naroda i onih iz reda ostalih”.