Sastanak Izetbegović-Ashton
0

Nema referenduma, ali ima antidejtonskih i antidržavnih postupaka

FENA
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otkazat će referendum, potvrdili su u zajedničkoj izjavi za medije upriličenoj nakon sastanka u zgradi Predsjedništva BiH, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je istakao da je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

"Zadovoljan sam što je riješen jedan akutni problem u BiH, ali sam Lady Ashton kazao da nije riješen hronični problem, akumulacija antidejtonskih i antidržavnih postupaka i izjava. Dovode se u pitanje odluke i autoritet visokog predstavnika u BiH, institucije koje su ustanovljene u parlamentu BiH, postojanje genocida u Srebrenici, itd. Nadam se da će se uskoro startati s rješavanjem ovog pravog i trajnog problema u BiH", rekao je Izetbegović.

Ashton je u izjavi za medije istakla da je povlačenje Odluke o referendumu bila ispravna stvar jer sve odluke trebaju biti donesene putem političkog dijaloga te dodala da će EU olakšati strukturalni dijalog u vezi s državnim pravosuđem.

"Druga stvar koju želim istaći je da EU sa zabrinutošću gleda na situaciju u BiH. Želim vidjeti da je fokus političara na obrazovanju, otvaranju novih radnih mjesta i ekonomiji. Ostajemo posvećeni evropskoj budućnosti BiH i tu sam da to potvrdim", rekla je Ashton.

Ona je istakla da je neophodno građanima BiH osigurati napredak koji zaslužuju i da svi čelnici trebaju staviti interes građana na prvo mjesto te ostvariti napredak ka EU.

"Nema prečica na putu ka EU. Puno posla je pred vama, ali je u potpunosti izvodljivo. Isto kao što smo vidjeli napredak u oblasti bezviznog režima, tako i druga pitanja mogu biti riješena. Mislim da ćete svi osjetiti našu podršku i spremnost da surađujemo s političarima ove zemlje u ispunjavanju krajnjeg cilja", istakla je Ashton.