Seizmolog Rusmir Gorušanin
0

"Nema razloga za strah od razornog zemljotresa u BiH"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Snažni zemljotres koji je u ranim jutarnjim satima u srijedu potresao Srbiju, osjetio se i u Bosni i Hercegovinu u vidu laganog podrhtavanja tla, međutim, nema razloga za paniku, tvrde seizmolozi.

U Kraljevu, u centralnoj Srbiji, uvedeno je vanredno stanje nakon snažnog zemljotresa u kojem su poginule dvije osobe i pričinjena velika materijalna šteta.

"Dugo nije regostrovan tako snažan zemljotres u regiji. Gotovo razorni zemljotres u Kraljevu osjetio se i u BiH u vidu laganog do umjerenog podrhtavanja tla. Na sreću, nije bilo žrtava, niti materijalne štete, ali mnogi ljudi su osjetili podrhtavanje. Zemljotres je bio jačine od 2,5 do 3 stepena Richterove skale i malo jačeg intenziteta je bio u Srebrenici, Tuzli, Zvorniku, odnosno mjestima koja su bliže pogođenom dijelu Srbije", kazao je za Sarajevo-x.com seizmolog Rusmir Gorušanin.

Iako je nemoguće prognozirati zemljotrese, Gorušanin tvrdi da nema mjesta panici.

"Riječ je o drugoj regiji. U Bosni i Hercegovini najkritičnije područje je Hercegovina, područje zapadno od Mostara, Neum, Trebinje, zatim Lukavac kod Tuzle, no niti s jednog od tih područja nemamo dojave o mogućim štetama", rekao je on.

Gorušanin je također istakao da instrumenti svakodnevno registruju zemljotrese manjeg intenziteta.

"Dobro je to što instrumenti svakodnevno registruju zemljotrese intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, jer je samim tim manji rizik od jačeg potresa", kazao je Gorušanin za Sarajevo-x.com.

Inače, poznato je da u Bosni i Hercegovini postoji mnogo starijih građevinskih objekata koji nisu aseizmički projektovani, kao i novogradnje, te bi zemljotres jačine sedam stepeni Merkalijeve skale, odnosno više od pet stepeni Richterove, kako je to bio slučaj u Kraljevu, bio razoran.

Gorušanin je još jednom istakao da je nezahvalno davati prognozu seizmičkih događanja, ali prema statističkim analizama i proračunskim metodama moguće je da Bosnu i Hercegovinu u narednih 100 godina pogodi snažan zemljotres, pogotovo na području planine Treskavice.